fabrika istrabenz plini proširila kapacitete

Otvoren najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, investicija vredna 16 miliona evra

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

23.9.2021 16:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvoren najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, investicija vredna 16 miliona evra Otvoren najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, investicija vredna 16 miliona evra
Najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, potpuno automatizovan, otvoren je danas u okviru fabrike Istrabenz plini nadomak Šimanovaca. U pogon tehničkih gasova uloženo je... Otvoren najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, investicija vredna 16 miliona evra

Najmoderniji pogon tehničkih gasova u Evropi, potpuno automatizovan, otvoren je danas u okviru fabrike Istrabenz plini nadomak Šimanovaca.

U pogon tehničkih gasova uloženo je šesnaest miliona evra, a u bliskoj budućnosti je planirano proširenje kapaciteta na proizvodnju medicinskih gasova, suvog leda i punionicu propan butana. Do 2023. godine planirana su ulaganja u vrednosti od dodatnih četiri miliona evra. Ove vredne investicije omogućiće kompaniji Istrabenz plini punjenje boca u Srbiji i snabdevanje tržišta tehničkim gasovima koji su neophodni u svim oblastima privrede.

Istrabenz je u vlasništvu SIAD SpA, evropskog proizvođača industrijskog gasa vodećeg po broju proizvodnih pogona, koji posluje na Zapadnom Balkanu i u Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Svečanosti su prisustvovali ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio), predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić.

„Italija je prošle godine bila drugi po značaju trgovinski partner Srbije i druga zemlja po izvozu srpske privrede, a u prvih sedam meseci ove godine je robna razmena porasla za značajnih 27 procenata i uveravam vas da će u narednom periodu odnosi Italije i Srbije nastaviti da napreduju u svim oblastima“, izjavila je ministarka Matić.

Ona je navela da saradnju dve zemlje karakteriše veliki obim robne razmene koji su u poslednjih 10 godina kretao između 3,3 i 4,3 milijarde evra godišnje i zavidan obim saradnje u oblasti bankarskih usluga, što je ključno za ulaganje italijanske privrede u Srbiji.

„Italija zauzima deveto mesto među investitorima u Srbiji“, navela je ministarka Matić.

Od poslovnih predstavnika prisustvovali su: predsednik Udruženja italijanske privrede u Srbiji – Confindustria Serbia Patricio dei Tos, predsednik Grupacije SIAD Roberto Sestini, predsednik grupacije IstraBenz Plini Aldo Srabotič (Aldo Srabotic), generalni direktor Istrabenz Plini Beograd Srđan Bogojev, kao i predstavnici italijanskih kompanija koje su investirale i posluju u Srbiji.

U svom poslovanju, beogradska kancelarija se oslanja na mrežu Konfindustrije u Italiji (Konfederacija italijanske Industrije) koja broji više od 150.000 kompanija, koje zajedno imaju pet miliona zaposlenih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...