Centar za digitalnu transformaciju objavio javni poziv

Bespovratna sredstva do 6.000 evra za mala i srednja preduzeća

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnik

24.9.2021 10:50 Autor: Ljiljana Begović 0

Bespovratna sredstva do 6.000 evra za mala i srednja preduzeća Bespovratna sredstva do 6.000 evra za mala i srednja preduzeća
Zainteresovana mala i srednja preduzeća mogu da se prijave na otvoren javni poziv Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije, za dobijanje bespovratnih... Bespovratna sredstva do 6.000 evra za mala i srednja preduzeća

Zainteresovana mala i srednja preduzeća mogu da se prijave na otvoren javni poziv Centra za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije, za dobijanje bespovratnih sredstava do 6.000 evra.

Javni poziv upućen je kompanijama za učešće u novom „Programu podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća 2021“.

“Problem sa kojim se suočava cela srpska privreda je znanje. Kompanije koje budu učestvovale u programu dobijaju to znanje u radu sa našim konsultantima koji su specijalno obučeni i sertifikovani za proces digitalne transformacije”, kaže za Biznis.rs, Filip Mrdak, menadžer projekta.

On objašnjava da ceo proces ide tako što se kompanije pre svega prijavljuju za program, pa ako budu odabrani mi ih dalje spajamo sa konsultantima koji su specijalizovani za oblast iz koje dolazi kompanija. Zadatak konsultanata je da na početku rada utvrde koje je postojeće stanje, koji su glavni problemi, i šta kompanije treba da rade da bi to stanje unapredile i promenile nabolje odnosno ka procesu digitalne transformacije.

“To su stvari koje se rade na prvoj radionici, dakle tzv. ekspertska analiza. Kada se definišu prioriteti onda se ulazi u razvoj strategije, što podrazumeva jedan širi dokument koji će pokazati dalje korake. Nakon toga kompanije će implementirati donešena rešenja”, navodi Mrdak.

Ekspertske analize su potpuno besplatne, dok se izrada strateškog dokumenta se sufinansira do 50 procenata.

Coworking prostor
Foto: ICT Hub

Preduzeća će preko Centra za digitalnu transformaciju dobiti bespovratna sredstva do 6.000 evra. Pošto je reč o investiranju kompanija u sopstvenu digitalnu transformaciju, bespovratnim subvencijama biće refundirano 50 odsto iznosa, maksimalno 6.000 evra u slučaju da su ukupne investicije vrednosti 12.000 evra.

“Ovo je treća godina za redom kako pokećemo ovaj projekat, i ove godine direktno sarađujemo sa ministarstvom privrede. Nama je cilj da svake godine ovaj proces prođe između 120 i 150 kompanija, za tri godine imamo prijavljenih oko 1.300 preduzeća. Trudimo se da pokrijemo različite industrije. Najviše prijava stiže iz Beograda iz sektora trgovine i metalske industrije. Mi se trudimo da pokrijemo što više mesta širom Srbije, da u programu učestvuje što više kompanija iz različitih sektora”, zaključuje Filip Mrdak, menadžer projekta.

Pravo učestvovanja imaju sve kompanije koje imaju između pet i 249 zaposlenih. Uslovi su da je preduzeće registrovano u APR-u najkasnije do 1. januara 2020. godine, da je u većinskom privatnom vlasništvu, da nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, da je firma izmirila sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, kao i da nije imala zabranu obavljanja delatnosti u prošloj godini.

Direktor Centra za digitalnu transformaciju, Predrag Nikolić objašnjava da je ovaj projekat odlična prilika za mikro, mala i srednja preduzeća da ranim usvajanjem digitalnih tehnologija uvedu inovativne poslovne modele.

“Program će svim učesnicima omogućiti da značajno unaprede radne procese i stvore nove proizvode koji će im obezbediti brži rast, konkurentsku prednost i osvajanje novih tržišta“, navodi Nikolić.

Javni poziv je raspisan u skladu sa Strategijom industrijske politike Republike Srbije od 2021. do 2030. godine.

Privredna komora Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i njenog Projekta za razvoj privatnog sektora, osnovala je 2018. godine CDT. Do sada je u programima CDT-a učestvovalo više od 1.300 kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...