Veliki planovi za evropsku autoindustriju

Daimler ulazi u proizvodnju električnih baterija

AutomobiliEUFirme u fokusuHi-techLifestyleU fokusuVesti

24.9.2021 11:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Daimler ulazi u proizvodnju električnih baterija Daimler ulazi u proizvodnju električnih baterija
Daimler Mercedes-Benz saopštio je da će uzeti 33 odsto udela u vlasništvu proizvođača ćelija baterija Automotive Cells Company (ACC) zajedno sa originalnim osnivačem projekta... Daimler ulazi u proizvodnju električnih baterija

Daimler Mercedes-Benz saopštio je da će uzeti 33 odsto udela u vlasništvu proizvođača ćelija baterija Automotive Cells Company (ACC) zajedno sa originalnim osnivačem projekta Stellantis i TotalEnergies. Prema saopštenju nemačke fabrike, svrha partnerstva je da se pomogne da „Evropa ostane u srcu automobilske industrije i u električnoj eri“.

Proizvedene baterije će se 95 odsto reciklirati kao deo cilja koji je postavio Daimler o neutralnosti od ugljen-dioksida do 2039. godine, prenosi Automotive News Europe. ACC će početi da isporučuje Daimleru tehnologiju za proizvodnju baterija od sredine tekuće decenije.

Kao deo dogovora, Daimler će sledeće godine u projekat uložiti srednji trocifreni iznos u milionima evra. Proizvođač je naveo da se očekuje da će njegova ukupna investicija biti nešto manja od 1,2 milijardu evra.

Predviđeno je da ACC, koji je takođe dobio 1,3 milijardu evra francuskog i nemačkog finansiranja, zahteva sedam milijardi evra kapitala, duga i subvencija da bi do kraja decenije dostigao željeni kapacitet od 120 gigavat sati (GWh). Mercedes će postati ravnopravan akcionar ACC zajedno sa Stellanisom i TotalEnergies.

Daimler je u julu najavio da mu je cilj da do 2030. godine postane „potpuno električan“. Kompanija planira izgradnju osam gigafabrika, uključujuči jednu u SAD i četiri u Evropi sa postojećim partnerima u jednim neimenovanim partnerom, kapaciteta najmanje 200 GWh.

Foto: Youtube

Legendarni proizvođač iz Štutgarta u poslednjih nekoliko meseci predstavio je električne verzije svojih vodećih modela S – klase i E – klase, a ima u planu da ponudi i ostale modele. Samrt koji Daimler proizvodi sa kineskom kompanijom Geely već je potpuno električni automobil, prenosi FT.

Iako evropski proizvođači automobila sastavljaju baterije za električne automobile, proizvodnjom ćelija, ključnih gradivnih elemenata za baterije dominiraju azijske kompanije. „Zajedno sa ACC razvijaćemo i efikasno proizvoditi baterijske ćelije i module u Evropi, prilagođene specifičnim zahtevima Mercedes-Benza“, navodi čuveni nemački proizvođač automobila.

Prema rečima čelnika kompanije, partnerstvo bi trebalo da omogući Mercedesu redovno snabdevanje. ACC je pokrenut u septembru 2020. godine kao zajedničko ulaganje Stellantisa i TotalEnergies. Kompanija je uložila dve milijarde evra u fabriku baterija u Karlsrueu u Nemačkoj, koja bi trebalo da proizvodi od 2025. godine. Prva fabrika u Francuskoj trebalo bi da bude otvorena 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...