optimistične prognoze

Nestašica čipova ublažiće se u drugoj polovni ove godine

BiznisFirme u fokusuHi-techU fokusu

12.2.2022 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nestašica čipova ublažiće se u drugoj polovni ove godine Nestašica čipova ublažiće se u drugoj polovni ove godine
Prema izveštaju Fitch Ratings-a očekuje se da će se manjak čipova ublažiti u drugoj polovini ove godine. Ovo je prilično dobra prognoza uprkos nevoljama... Nestašica čipova ublažiće se u drugoj polovni ove godine

Prema izveštaju Fitch Ratings-a očekuje se da će se manjak čipova ublažiti u drugoj polovini ove godine. Ovo je prilično dobra prognoza uprkos nevoljama koje su se u prethodnom periodu dešavale na globalnom nivou.

Pored nedavnog požara u fabrici Renesas Electronics u Japanu i suše na Tajvanu, IT kompanija Western Digital je ove nedelje saopštila da je došlo do kontaminacije materijala za NAND Flash memorijske čipove u dva njihova proizvodna pogona, što bi moglo povećati cene za pet do 10 odsto u drugom kvartalu, procenjuje konsultantska kuća TrendForce, piše Capital.com.

Kontaminacija Western Digitala, u dva proizvodna pogona koja se nalaze u Kitakami i Jokaiči u Japanu, prema procenama ugrozila je 6,5 eksabajta 3D NAND fleš disk čipova, koji se koriste svuda, od memorijskih čipova do SSD uređaja, potvrdila je ova kompanija u saopštenju. Jedan eksabajt je jednak milijardu gigabajta.

Fabrike Western Digitala, koje ulažu zajednički sa podružnicom Toshiba Memori Holdings KIOXIA, uticale su na 13 odsto očekivane proizvodnje u prvom kvartalu i otprilike na tri odsto globalne ponude čipova.

„Kompanija blisko sarađuje sa svojim partnerom u zajedničkom ulaganju, Kioxi-om, na sprovođenju neophodnih mera koje će objekte vratiti u normalan operativni status što je pre moguće“, saopštio je Western Digital.

Povećani globalni kapaciteti za proizvodnju čipova, kao i potencijalna smanjena potražnja trebalo bi da olakšaju nestašicu ponude u drugoj polovini ove godine, saopšteno je iz Fitch-a.

„Livnice čipova agresivno povećavaju kapacitete od 2021. godine“, naveo je u izveštaju viši direktor Fitch-a Džejson Pompeji (Jason Pompeii).

Kapacitet se širi van Azije, primećuje Pompeji, a američka vlada je u partnerstvu sa nekim od vodećih proizvođača čipova kako bi povećala proizvodnju u državi.

Intel, na primer, ove godine troši 25 do 28 milijardi dolara na kapitalne izdatke, što je povećanje od 39 do 56 odsto, na nove fabrike čipova u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi. Taiwan Semiconductor povećava svoje proizvodne investicije za 33 do 47 odsto na 44 milijarde dolara i trenutno gradi fabriku za proizvodnju u Arizoni.

Fitch-ova perspektiva za 2022. godinu je srednje do visokog jednocifrenog rasta, nakon visokog jednocifrenog do niskog dvocifrenog rasta zabeleženog prošle godine, kao i da će prihodi ostati na istom nivou 2023. godine.

 • Zorica S.

  13.2.2022 #1 Author

  Polako,polako usporite….sa proivodnjom cipova.

  Odgovori

 • DANIJELA

  13.2.2022 #2 Author

  Samo da je u optimalnoj kolicini.

  Odgovori

 • Milovan94

  15.2.2022 #3 Author

  Nestašica čipova je veliki problem za dalju proizvodnju visokih tehnologija, tako da ova vest ohrabruje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *