Zakonom propisana procedura sticanja udela u društvu

Na koji način investitor može postati jedan od vlasnika preduzeća?

InvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbija

12.2.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 5

Na koji način investitor može postati jedan od vlasnika preduzeća? Na koji način investitor može postati jedan od vlasnika preduzeća?
Društvo sa ograničenom odgovornošću najčešće osnivaju dva do tri lica, koja se dobro poznaju ili imaju zajedničke poslovne interese i ciljeve. Međutim, tokom poslovanja... Na koji način investitor može postati jedan od vlasnika preduzeća?

Društvo sa ograničenom odgovornošću najčešće osnivaju dva do tri lica, koja se dobro poznaju ili imaju zajedničke poslovne interese i ciljeve. Međutim, tokom poslovanja često se javlja potreba za ulaskom još jednog člana. Razlozi mogu biti napuštanje društva jednog od članova ili potreba za dodatnim investiranjem.

Investitor, u zamenu za svoju investiciju, želi udeo u društvu, a time i isplatu dela profita. Da bi se ovo postiglo potrebno je da investitor pristupi društvu i unese svoju investiciju kao ulog. Zauzvrat dobija udeo u tom društvu, odnosno postaje jedan od vlasnika.

“Član društva može, bez obzira na razlog, da svoj udeo u društvu prebaci na treće lice. Da li će se udeo prenositi sa ili bez nakande, to je stvar dogovora između preonosioca i sticaoca. Takođe, moguće je preneti ceo udeo ili samo deo udela. Na primer, član društva koji poseduje 50 odsto društva može preneti ceo taj udeo i izaći iz društva, a može preneti i pola udela tako da novi vlasnik stekne 25 procenata u društvu, a prenosiocu ostane drugih 25 odsto”, objašnjava advokat Dragana Vidaković.

Ona naglašava da pri prenosu udela svi drugi članovi društva imaju takozvano pravo preče kupovine.

“To znači da član koji želi da prenese svoj udeo mora prvo da ponudi postojećim članovima da kupe taj udeo. Ta ponuda mora biti u pisanom obliku sa navedenim svim potrebnim podacima, kao i cenom za koju se udeo prodaje. Rok za odgovor je od 30 do 90 dana, u zavisnosti od toga šta je predviđeno osnivačkim aktom društva. Tek ako po isteku navedenog roka svi preostali članovi daju izjavu da ne žele da kupe udeo, ili ukoliko uopšte ne odgovore na ponudu, moguće je preneti udeo na treće lice”, navodi Vidaković.

Drugo ograničenje za uvođenje novog člana u društvo prenosom udela nije obavezno, već postoji samo ukoliko je predviđeno osnivačkim aktom. Radi se o obavezi da društvo da saglasnost za prenos udela trećem licu.

Foto: Pixabay/LEANDRO AGUILAR

Sam postupak se sastoji u podnošenju zahteva direktoru, o kojem odlučuje skupština društva običnom većinom. Tek nakon davanja ove saglasnosti, udeo se može preneti. Ukoliko se u roku od 30 dana ne donese odluka, odnosno ako u tom roku društvo ne obavesti člana koji želi da prenese udeo o svojoj odluci, udeo se slobodno može preneti.

Nakon potpisa i overe ugovora, isti se, zajedno sa prijavom i dokazom o uplati takse, dostavlja APR-u radi registracije promene člana.

“Nameće se logično pitanje šta ako se prenese udeo, a ne ispoštuju navedene procedure. U tom slučaju svaki član ima pravo da podnese tužbu za poništenje ugovora. I ne samo to, već može tražiti i da se udeo umesto na sticaoca ugovora prebaci na njega. Sve ovo moguće je u roku od šest meseci od registracije prenosa udela”, kaže Vidaković.

U slučaju pristupanja investitora i povećanja kapitala, novi član društva u dogovoru sa postojećim članovima unosi svoj ulog u društvo. Za iznos tog njegovog uloga uvećaće se osnovni kapital društva.

Dokapitalizacija društva se može realizovati na dva načina. Naša sagovornica navodi da investitor unošenjem uloga u društvo može povećati osnovni kapital društva.

“Ovo može biti slučaj kada se daju direktne investicije od strane novog člana-investitora. Drugi slučaj je konverzija potraživanja koje taj novi član ima prema društvu u osnovni kapital. Dakle, društvo ne vraća tom novom članu dug, već za taj iznos povećava osnovni kapital društva. Ovo može biti slučaj kada je novi član-investitor već ranije investirao u društvo”, objašnjava Dragana Vidaković.

Ugovorom se definiše od čega se sastoji ulog, način unošenja odnosno uplate, procenta u društvu koji će novi član steći, kao i novi procenti koje će postojeći članovi imati nakon ulaska novog člana.

“Istovremeno sa zaključenjem navedenog ugovora, skupština društva treba da donese odluku o povećanju osnovnog kapitala, i to dvotrećinskom većinom. Bez ove oduke APR ne može da registruje povećanje osnovnog kapitala”, zaključuje advokat Dragana Vidaković.

 • LJUBIŠA

  12.2.2022 #1 Author

  Ovakva ulaganja iziskuju veliki oprez.

  Odgovori

 • PEPE007

  12.2.2022 #2 Author

  Ovo stvarno nema veze sa vezom.. Jer, koja je poenta da se prenese udeo vlasnistva, ako ima lufta da se ne postuju odredjena pravila.. Stvarno nerealno covece.

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.2.2022 #3 Author

  Puno je ovde nelogicnosti…

  Odgovori

 • LUKA

  13.2.2022 #4 Author

  Slazem se

  Odgovori

 • DANIJELA

  13.2.2022 #5 Author

  Pa keste rizik ali ko ne rizikuje taj i ne dobija…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...