Ministar privrede posetio Institut "Mihajlo Pupin"

Cvetković: Nauka može postati komparativna prednost domaće privrede

InovacijePoslovanjeSrbija

28.3.2024 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cvetković: Nauka može postati komparativna prednost domaće privrede Cvetković: Nauka može postati komparativna prednost domaće privrede
Naučni doprinos i tehnološki napredak mogu biti dodatni podsticaj za domaće i strane investicije, izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković nakon obilaska Instituta „Mihajlo... Cvetković: Nauka može postati komparativna prednost domaće privrede

Naučni doprinos i tehnološki napredak mogu biti dodatni podsticaj za domaće i strane investicije, izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković nakon obilaska Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu.

Cvetković je ocenio da privreda mora da oseti korist od savremenih dostignuća i shvati da zahvaljujući tome može dobiti komparativnu prednost, kako na lokalnom, regionalnom, tako i na globalnom tržištu, saopšteno je iz njegovog kabineta po završetku posete.

Ministar je u razgovoru sa direktorom Instituta dr Nikolom Tomaševićem naglasio da nauka može da pruži veliki doprinos privredi, s obzirom na nova dostignuća i najsavremenija tehnološka rešenja koja su danas na raspolaganju.

Mi iz privrede imamo utisak da je nauka, globalno gledajući, otišla daleko, a da privreda ne koristi do kraja sve moguće tehnološke potencijale. Sada smo u istorijskom trenutku u kom se praktično menjaju koncepti određenih tehnologija. Srpska privreda sa ovakvim ozbiljnim naučnim institutima, naučno-tehnološkim parkovima i BIO4 kampusom, može doći u poziciju da globalnom tržištu ponudi nova dostignuća. Zahvaljujući tome bi mogli, kao što je predsednik Srbije kazao, da napravimo ne korak već skok u budućnost“, rekao je ministar Cvetković

Ministar privrede je istakao da će tehnološke inovacije biti i deo ponude investitorima, podsećajući da je Srbija najatraktivnija destinacija za investicije na Balkanu.

Generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ Tomašević istakao je da je saradnja sa Ministarstvom privrede od velikog značaja za komercijalizaciju naučno-istraživačkih rezultata.

Institut „Mihajlo Pupin“ kao najveći na polju primene informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je i vodeća naučno-istraživačka i privredna organizacija u Srbiji, ima 500 zaposlenih od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...