za pet godina u Fond za nauku uloženo više od 80 miliona evra

Begović: Uz pomoć nauke Srbija može ubrzano da napreduje

SrbijaVesti

5.3.2024 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Begović: Uz pomoć nauke Srbija može ubrzano da napreduje Begović: Uz pomoć nauke Srbija može ubrzano da napreduje
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je Srbija na dobrom putu da izazove održivog razvoja, uz pomoć nauke,... Begović: Uz pomoć nauke Srbija može ubrzano da napreduje

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je Srbija na dobrom putu da izazove održivog razvoja, uz pomoć nauke, iskoristi za ubrzani razvoj i napredak.

Ona je na Kopaonik biznis forumu istakla da će, od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine, ako se nastave sadašnji trendovi, u svetu biti ostvareno samo 15 odsto, prenela je Beta.

Navela je da Srbija, međutim, dobro stoji sa ostvarivanjem ovih ciljeva.

Begović je podsetila da Srbija ima Mapu investicionih prilika, koja povezuje ciljeve održivog razvoja sa potencijalnim oblastima u koje treba ulagati – hrana i poljoprivreda, obnovljivi izvori i alternativna energija, tehnologija komunikacije, infrastruktura i zdravstvo.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava i Srbija ministarka je rekla da su to klimatske promene koje utiču i na poljoprivredu i zdravlje, ekonomiju, energetiku, globalno zdravlje, rast populacija, pad populacija, produktivnost, finansije, ekonomiju, i energiju, za kojom potreba konstantno raste.

„Sve ove oblasti u svojoj osnovi moraju se oslanjati na nauku i razvoj inovacija. To je najbolji pravac da pružimo dobra, kvalitetna rešenja“, rekla je ona, dodavši da je važno da ova aktivnost uđe u sve pore privatnog sektora, koji će od toga i profitirati.

Prema njenim rečima, uloga Ministarstva nauke jeste stavljanje u funkciju i države, i civilnog sektora, i akademije, i privatnog sektora, da se radi na opstanku planete Zemlje i čoveka na njoj.

„Planeta će bez problema da opstane, ali pitanje je šta će da bude sa nama i kako ćemo živeti za 30 ili 50 godina. I iz tog ugla, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ima i te kako važnu ulogu, jer predstavlja mehanizam države za kreiranje politika i za ulaganje u nauku, inovacije, istraživanje i razvoj novih tehnologija“, istakla je ministarka.

Navela je da je samo u 2023. godini država uložila 23 miliona evra u Fond za inovacionu delatnost, da je za pet godina u Fond za nauku uloženo više od 80 miliona evra, kao i da je u Horzont Evropa 2021. godine uloženo 34 miliona evra.

Ministarka je istakla će građani morati da počnu da menjaju svoje navike, kako bi pomogli očuvanje prirode, gde je uloga nauke ključna.

„Mi kao država i ministarstvo promovišemo da Srbija postaje i postaće zemlja nauke i zemlja inovacija, da se fokusiramo na naše lokalne, regionalne probleme i izazove, jer su oni uvek i direktno i indirektno povezani sa globalnim izazovima“, rekla je Begović.

Dodala je da je počela izgradnja BIO4 Кampusa koji će „okupiti sve snage i svo znanje, državni sektor, akademiju, startap kompanije, strane i domaće kompanije, da traže efikasna rešenja za budućnost“.

Ulaganje u ovu oblast predstavlja budućnost, zato što je to jedini način da ostanemo nezavisni, da ostanemo i postanemo deo globalnih dešavanja, koja nikoga neće čekati“, rekla je Begović.

  • LJUBOMIR

    5.3.2024 #1 Author

    Logično

    Odgovori

  • AJA

    5.3.2024 #2 Author

    Slazem se da ulaganje u navedenu oblast predstavlja buducnost.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.3.2024 #3 Author

    Naravno imamo toliko stručnih ljudi u koje treba ulagati…

    Odgovori

  • LEA

    24.3.2024 #4 Author

    Pa da

    Odgovori

  • CALE

    24.3.2024 #5 Author

    kada vec imamo ljude koji se obrazuju za takve stvari da treba da se ulaze u njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...