Kredit EBRD za naučne parkove i BIO4 kampus iznosi 80 miliona evra

Položen kamen temeljac za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu

InvesticijeSrbija

4.3.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Položen kamen temeljac za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu Položen kamen temeljac za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu
U Kruševcu je počela izgradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka, projekta u koji će, prema najavama iz Vlade, biti uloženo 16 miliona evra. Premijerka Ana Brnabić... Položen kamen temeljac za Regionalni naučno-tehnološki park u Kruševcu

U Kruševcu je počela izgradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka, projekta u koji će, prema najavama iz Vlade, biti uloženo 16 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom polaganja kamena temeljca za park veličine 10.000 kvadrata najavila da će radovi biti završeni u oktobru 2025. godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Uvek je važan dan kada počinjete nešto novo. A mi sada počinjemo da gradimo još jedan od onih projekata koje smo obećali čitavoj Srbiji i celom našem narodu u okviru plana Srbija 2027 – Skok u budućnost“, rekla je premijerka.

Gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović ocenio je da je gradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka u Kruševcu ogromna stvar za čitav Rasinski okrug.

„I ono što je posebno važno, što je zaista višedecenijska potreba Rasinskog okruga je da će Kruševac i Rasinski okrug dobiti prvi put poluotvoreni sajamski prostor kako bismo mogli da na adekvatan i savremen način predstavimo privredu, proizvode i usluge našeg okruga„, rekao je gradonačelnik Kruševca.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je otvaranje novog naučno-tehnološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

„Ponosni smo što smo deo ovog projekta. Kroz zajam od 18 miliona evra uložili smo u tri naučno-tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu“, naveo je Kolanđeli.

Kolanđeli je istakao da će EBRD podržati eko-sistem za inovacije u Srbiji, kao i razvoj mladih talenata, sa akcentom na ženske inovatore.

„Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od prvih pet primalaca globalne inovacije EBRD i ponosni smo zbog toga“, naglasio je Kolanđeli i dodao da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzetnicima da se razviju u njihovom gradu.

NTP u Kruševcu će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije „Župa“ u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Republike Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona evra biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona evra za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

  • HANA

    4.3.2024 #1 Author

    Ako je ova postavila kamen temeljac
    u problemu smo…😶

    Odgovori

  • SABRINA

    4.3.2024 #2 Author

    Izgradnja Regionalnog naučno-tehnološkog parka je odlična ivesticija za Srbiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...