veliki potencijal za saradnju i ulaganja

Predstavnici američkih investicionih kompanija upoznati sa BIO4 Kampusom

SrbijaU fokusu

7.2.2024 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Predstavnici američkih investicionih kompanija upoznati sa BIO4 Kampusom Predstavnici američkih investicionih kompanija upoznati sa BIO4 Kampusom
Predstavljanje projekta BIO4 Kampus, najvećeg srpskog projekta u nauci, vrednog 450 miliona evra, kao i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji, održana je za predstavnike... Predstavnici američkih investicionih kompanija upoznati sa BIO4 Kampusom

Predstavljanje projekta BIO4 Kampus, najvećeg srpskog projekta u nauci, vrednog 450 miliona evra, kao i mogućnosti veštačke inteligencije u Srbiji, održana je za predstavnike američkih investicionih kompanija u Stalnoj misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, saopštilo je danas Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Projekat su predstavili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, zajedno sa direktorom Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednice tehničke Vlade Srbije Ane Brnabić, Nenadom Paunovićem.

Begović je kazala da su na predstavljanju projekta bili potencijalni investitori, kao i predstavnici dijaspore kojima je prezentovano kako Srbija vidi sebe u budućnosti, koji su potencijali i mogućnosti.

„Sjedinjene Američke Države predstavljaju verovatno jedan od najrazvijenijih ekosistema ako pričamo o izvanrednom visokom obrazovanju, ako pričamo o inovacijama, o tehnološkom razvoju, o nauci i ako se za BIO4 Kampus čuje u Americi, verovatno će se čuti i u dobrom delu sveta. Zato nam je bitno da iskomuniciramo našu viziju Srbije u budućnosti, našu viziju vezanu za biotehnologiju, za veštačku inteligenciju i da uspostavimo, naravno, saradnju sa najboljim kompanijama i sa najboljim univerzitetima u SAD“, rekla je ministarka.

Paunović je kazao da je BIO4 Kampus naučni, ali istovremeno i privredni projekat, navodeći da je najrazvijenija privreda u ovoj oblasti upravo u Americi, u regionu Bostona i Kembridža i Njujorka.

„Tu su najveće kompanije, tu su kompanije sa kojima BIO4 Kampus već ima memorandume o razumevanju, kao što su Pfizer ili Ginkgo Bioworks sa kojima ćemo imati sastanke da proširimo saradnju i produbimo odnose i da još više radimo na zajedničkim projektima sa našim srpskim naučnim institutima, sa našim BIO4 Kampusom. Tu su i nove kompanije, tu su najbolji svetski univerziteti, sa svima njima mi želimo saradnju“, rekao je on.

Paunović je istakao da se želi saradnja nauke sa naukom, nauke sa privredom, srpske sa američkom privredom.

„To je verovatno najbolji mogući partner na svetu, ovaj region, istočna obala SAD, gde se zaista dešava najveći napredak u tehnologiji i naravno, najozbiljnija i najveća privreda je upravo tu“, istakao je Paunović.

Savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Stefan Badža govorio je na skupu o mogućnostima veštačke inteligencije u Srbiji, ističući da su SAD jedan od lidera u veštačkoj inteligenciji globalno i najveće izvozno tržište za srpske proizvode u IT oblasti.

Prema njegovim rečima, namera je da se zove što više investitora i kompanija koje rade u Srbiji da prošire svoje timove u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

„Takođe je važno da se povežemo sa njima, jer se ovde razvijaju proizvodi koji su najsavremeniji i najnovije tehnologije, poput chatGPT-ja koja je prvo plasirana iz SAD. Zato je važno da sa njima imamo jako intenzivnu komunikaciju da bismo imali pristup svim tim tehnologijama što pre“, kazao je on.

Dodao je da je važno i povezivanje sa ljudima iz srpske dijaspore u SAD koji rade u nekim od najvećih globalnih IT i tech kompanija, da im se prikaže šta se radi u Srbiji.

„Nadamo se da će neke od njih i hteti da se vrate u Srbiju da razvijaju svoje proizvode iz Srbije“, rekao je Badža.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...