Osvrt i na značaj energetskog sektora

Vučić sa predstavnicima MMF-a o finansiranju projekata u okviru investicionih planova

Srbija

25.3.2024 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vučić sa predstavnicima MMF-a o finansiranju projekata u okviru investicionih planova Vučić sa predstavnicima MMF-a o finansiranju projekata u okviru investicionih planova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o kapitalnim ulaganjima i finansiranju projekata u okviru investicionih planova... Vučić sa predstavnicima MMF-a o finansiranju projekata u okviru investicionih planova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o kapitalnim ulaganjima i finansiranju projekata u okviru investicionih planova vezanih za sveobuhvatni program rasta „Skok u budućnost – Srbija 2027″.

Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen (Donal McGettigan), bila je i jačanje energetskog sektora, a Vučić je izrazio očekivanje da će u narednim godinama taj sektor postati jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije, saopštila je pres služba Predsedništva, prenosi Beta.

Time bi se, prema njegovim rečima, obezbedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture.

Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su devizne rezerve na rekordno visokom nivou, što govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je značajan priliv stranih direktnih investicija i da su one „jake, različite i otporne“, za šta je zaslužna čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.

Vučić je rekao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelena energija i digitalizacija, ističe se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...