Promene na listi najvećih poverilaca Srbije

Porastao dug prema Kini, EBRD i MMF-u, u januaru otplaćeno 950 miliona evra

AnalizaBankeBerzaInvesticijeIzdvajamoSrbija

18.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 11

Porastao dug prema Kini, EBRD i MMF-u, u januaru otplaćeno 950 miliona evra Porastao dug prema Kini, EBRD i MMF-u, u januaru otplaćeno 950 miliona evra
Najnoviji pregled poverilaca javnog duga Srbije ukazuje na to da je na kraju januara „mirovao“ dug u evroobveznicama, kao i u dugoročnim dinarskim obveznicama,... Porastao dug prema Kini, EBRD i MMF-u, u januaru otplaćeno 950 miliona evra

Najnoviji pregled poverilaca javnog duga Srbije ukazuje na to da je na kraju januara „mirovao“ dug u evroobveznicama, kao i u dugoročnim dinarskim obveznicama, dok su porasle obaveze Srbije prema kineskoj Export-Import banci za 58 miliona evra i prema MMF-u za 33 miliona evra.

U odnosu na kraj 2023. godine opao je iznos duga u dugoročnim obveznicama u evrima, i to sa decembarskih 1,93 milijarde na 1,68 milijardi evra poslednjeg dana januara.

Tokom januara 2024. godine emitovane su dinarske obveznice ročnosti osam godina (EXPO obveznice) u iznosu od 63,1 milijardu dinara i evro-denominovane hartije od vrednosti ročnosti tri godine u iznosu od 99,8 miliona evra, dok su po osnovu projektnih i programskih zajmova povučena sredstva u iznosu od 18,7 milijardi dinara, objavila je Uprava za javni dug.

To se preslikalo i na svojevrsnu „top listu“ najvećih poverilaca Srbije, pa je tako dug u dinarskim obveznicama na kraju januara iznosio 7,21 milijardu evra, dok je mesec dana ranije bio 7,17 milijardi evra.

U januaru je porastao i dug po osnovu kredita stranih vlada za 50 miliona evra, na ukupno 3,27 milijardi evra.

Izvor: Uprava za javni dug, u milionima evra

Rast iznosa duga zabeležen je i kod kredita kineske Export-Import banke, preko koje se finansiraju veliki infrastrukturni projekti – od decembra do januara naše obaveze prema Kini porasle su za 58 miliona evra, na ukupno 2,67 milijardi evra, dok Evropskoj banci za obnovu i razvoj dugujemo 53 miliona evra više ili ukupno 656 miliona evra.

U istom periodu porastao je i dug prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), čija delegacija je upravo počela razgovore o trećoj reviziji aktuelnog aranžmana sa Srbijom, vrednog 2,4 milijarde evra. Za mesec dana obaveze prema MMF porasle su za 33 miliona evra.

Tokom januara otplaćene su obaveze u iznosu od 111,3 milijarde dinara ili oko 950 miliona evra, od kojih se 58 milijardi dinara odnosi na dospeće dinarskih hartija od vrednosti ročnosti dve godine.

Izvor: Uprava za javni dug

Učešće javnog duga u stranoj valuti na kraju januara 2024. godine iznosi 78,2 odsto, dok je učešće javnog duga u evrima 57,2 odsto, u dolarima 13,7 odsto, a u specijalnim pravima vučenja MMF-a 6,8 odsto.

Učešće dinarskog duga je 21,8 odsto, a u ostalim stranim valutama 0,5 odsto, navela je Uprava za javni dug.

S obzirom na veliku aktivnost na tržištu obveznica, zanimljiv je podatak da učešće nerezidenata u portfoliju dinarskih državnih hartija od vrednosti na kraju januara 2024. godine iznosi 18,5 odsto, što odgovara vrednosti od 156,8 milijardi dinara.

Sve u svemu, učešće javnog duga centralnog nivoa vlasti u BDP-u (metodologija ESA 2010) na kraju januara 2024. godine iznosi 48,3 odsto, a učešće javnog duga sektora države u BDP-u iznosi 48,7 odsto, saopštila je Uprava za javni dug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...