Rasprodata cela emisija u vrednosti od 150 milijardi dinara

EXPO obveznica uključena u J.P. Morgan Index tržišta u razvoju

BankeBerzaSrbija

12.3.2024 10:52 Autor: Milica Rilak 1

EXPO obveznica uključena u J.P. Morgan Index tržišta u razvoju EXPO obveznica uključena u J.P. Morgan Index tržišta u razvoju
Osmogodišnja dinarska obveznica sa rokom dospeća u oktobru 2031. godine, poznata i kao EXPO obveznica, uključena je u J.P. Morgan GBI-EM Index, i tako... EXPO obveznica uključena u J.P. Morgan Index tržišta u razvoju

Osmogodišnja dinarska obveznica sa rokom dospeća u oktobru 2031. godine, poznata i kao EXPO obveznica, uključena je u J.P. Morgan GBI-EM Index, i tako postala četvrta domaća hartija od vrednosti u toj korpi u kojoj se od 2021. godine nalaze i tri benčmark dinarske obveznice koje dospevaju 2026, 2028. i 2032. godine, saopštila je Uprava za javni dug.

Pored finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga, sredstva ove obveznice se koriste za finansiranje projekata u okviru EXPO Beograd 2027.

Vrednost emisije je 150 milijardi dinara, a sredstva su prikupljena na aukcijama počev od oktobra 2023. godine do 5. marta 2024. godine, kada je ujedno bila i poslednja primarna aukcija. Кupon iznosi sedam odsto, dok su na poslednjoj aukciji prodate obveznice po stopi prinosa od šest odsto.

„Ulazak u indeks implicira pojačan potencijalni priliv stranih investitora, čime se pospešuje likvidnost, a time i prinosi na celoj krivi obveznica u domaćoj valuti“, ocenili su iz Uprave za javni dug Ministarstva finansija.

Srbija je, kako navode, poseban primer gde su početkom godine lokalne obveznice zabeležile prinos ekvivalentan, a u pojedinim trenucima čak i niži od prinosa na sekundarnom trgovanju obveznica emitovanih na međunarodnom tržištu.

„Takvi parametri su jasan pokazatelj poverenja investitora u fiskalnu i monetarnu stabilnost jedne zemlje na dugoročni period“, istakli su u saopštenju, uz zaključak da interesovanje investitora za obveznice ove emisije, kao i njen uspeh na sekundarnom tržištu u ovako kratkom roku, tražnja profesionalnih stranih investitora koji sve aktivnije učestvuju na aukcijama, dokazuje da je Republika Srbija izabrala pravi način finansiranja budžeta i projekata vezanih za EXPO Beograd 2027.

„Ovo uključenje predstavlja jasan signal međunarodnim investitorima da je Srbija dostigla nivo uglednih zemalja u razvoju. To će imati višestruke pozitivne efekte na domaće finansijsko tržište i omogućiti još povoljnije uslove finansiranja države i domaćih kompanija“, poručili su iz Uprave za javni dug.

Očekuju i dodatnu diversifikaciju „već široke baze investitora“ koji ulažu u hartije od vrednosti Republike Srbije, s obzirom na to da uključivanje dinarskih obveznica u navedeni indeks znatno povećava atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...