Ukupna emisija vredela 150 milijardi dinara

Prodate sve EXPO obveznice, na poslednjoj aukciji postignuta najniža stopa prinosa

Srbija

5.3.2024 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prodate sve EXPO obveznice, na poslednjoj aukciji postignuta najniža stopa prinosa Prodate sve EXPO obveznice, na poslednjoj aukciji postignuta najniža stopa prinosa
Uprava za javni dug prodala je i poslednje EXPO obveznice iz emisije ukupne vrednosti 150 milijardi dinara. Na današnjoj aukciji plasirano je i poslednjih... Prodate sve EXPO obveznice, na poslednjoj aukciji postignuta najniža stopa prinosa

Uprava za javni dug prodala je i poslednje EXPO obveznice iz emisije ukupne vrednosti 150 milijardi dinara.

Na današnjoj aukciji plasirano je i poslednjih 2,87 milijardi dinara državnog duga u EXPO obveznicama, i to po stopi prinosa od šest odsto godišnje.

Ukupan obim tražnje je, prema saopštenju objavljenom posle aukcije, bio duplo veći od ponude i iznosio je 6.97 milijardi dinara.

Poslednja tranša prodata je po ceni od 10.848,58 dinara po obveznici a isplata kupona u iznosu od sedam odsto vršiće se godišnje do datuma dospeća, odnosno do 26. oktobra 2031. godine.

Prvobitna emisija EXPO obveznica iz oktobra prošle godine vredela je, inače, 110 milijardi dinara, ali je Vlada Srbije odlučila krajem januara da joj poveća vrednost za 40 milijardi dinara, na ukupno 150 milijardi dinara.

Na veliku tražnju za ovim osmogodišnjim dinarskim obveznicama osvrnula se i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je na Kopaonik biznis forumu (KBF) poručila da analitičari i investitori ocenjuju da „srpske obveznice sijaju“ i zaključila da to potvrđuje „ogromna tražnja za osmogodišnjim dinarskim hartijama, dok je razlika u prinosima na devizne hartije u odnosu na nemačke obveznice značajno smanjena“.

EXPO obveznice su na prvoj od ukupno pet aukcija plasirane po stopi prinosa od 6,39 odsto da bi do današnje, poslednje aukcije njihova cena pala na šest odsto, što znači da se država povoljnije zadužila nego u oktobru, kada ih je prvi put ponudila na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...