Očekuje se da će cena duga biti povoljnija po naš budžet

Stiže nova emisija obveznica od 250 miliona evra – da li je bolje da se država zaduži u dinarima?

AnalizaBankeBerzaIzdvajamo

24.1.2024 14:04 Autor: Milica Rilak 5

Stiže nova emisija obveznica od 250 miliona evra – da li je bolje da se država zaduži u dinarima? Stiže nova emisija obveznica od 250 miliona evra – da li je bolje da se država zaduži u dinarima?
U četvrtak, 25. januara, na aukciji Uprave za javni dug naći će se nova emisija državnih obveznica u evrima. Radi se o emisiji trogodišnjih... Stiže nova emisija obveznica od 250 miliona evra – da li je bolje da se država zaduži u dinarima?

U četvrtak, 25. januara, na aukciji Uprave za javni dug naći će se nova emisija državnih obveznica u evrima. Radi se o emisiji trogodišnjih obveznica ukupne vrednosti 250 miliona evra, koje dospevaju krajem januara 2027. godine.

„Uvek je bolje zaduživati se u nacionalnoj valuti, kada je to moguće“, kaže za Biznis.rs glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić, koji ipak očekuje da će država postići bolju cenu za nove obveznice u evrima nego za emisiju koja dospeva u maju 2027. godine.

Uprava za javni dug je u kalendaru aukcija najavila da će 25. januara ponuditi celu emisiju ukupne vrednosti 250 miliona evra, čija je kuponska stopa 4,25 odsto, a nominalna vrednost 1.000 evra po obveznici.

Gujaničić očekuje da će tražnja za tom emisijom biti prilično jaka i da samo ostaje da se vidi koliki prinos će država prihvatiti.

Evroobveznice države koje dospevaju u maju 2027. godine, ili faktički za manje od tri i po godine, nose trenutno prinos od oko 4,6-4,7 odsto i izvesno je da će nove obveznice na domaćem tržištu nositi nižu zaradu. S obzirom na poduži istorijat jeftinijeg zaduživanja države na domaćem tržištu u odnosu na emisije i sekundarno trgovanje u inostranstvu, moglo bi se slobodno prognozirati da će prinos biti značajno niži od spomenute stope„, ocenjuje naš sagovornik.

Država inače planira da se samo u prvom kvartalu ove godine zaduži za 45 milijardi dinara i 250 miliona evra putem obveznica.

Image by wirestock on Freepik

Prva ovogodišnja aukcija već je realizovana 18. januara, kada su investitori kupili osmogodišnje dinarske EXPO obveznice ukupne vrednosti 63,15 milijardi dinara po stopi prinosa od 6,15 odsto, što znači da je čitava ta emisija praktično rasprodata posle ukupno tri aukcije.

Stopa prinosa na EXPO obveznice u januaru bila je, pritom, za 0,24 poena niža nego u oktobru, kada je ta emisija po prvi put ponuđena na tržištu.

Na pitanje da li je u ovom trenutku bolje da se država zadužuje putem dinarskih ili evroobveznica, Gujaničić odgovara podsećanjem da država već neko vreme sprovodi strategiju što je moguće većeg zaduživanja na domaćem tržištu u dinarima i da takvu orijentaciju svakako treba podržati jer je bolje imati što veći procenat duga u nacionalnoj valuti.

„Naravno, sprovođenju ove orijentacije u velikoj meri je pomogla politika deviznog kursa i stabilnost dinara, te kupci već duže vreme ne kalkulišu ozbiljnije sa rizikom deviznog kursa. To se vidi i po EXPO obveznicama koje su izdate na duži vremenski period sa prinosima koji su prilično bliski prinosima koji trenutno vladaju na tržištu evroobveznica države denominovanih u evrima. Dakle, uvek je bolje zaduživati se u nacionalnoj valuti, kada je to moguće“, zaključio je Gujaničić.

Kada je reč o valutnoj strukturi javnog duga Srbije, poslednji javno dostupni podaci odnose se na novembar 2023. godine.

Učešće javnog duga u stranoj valuti tada je iznosilo 78,8 odsto, i to 58 odsto u evrima, 13,4 odsto u dolarima i 6,8 procenta u specijalnim pravima vučenja (SDR), svojevrsnoj „moneti“ Međunarodnog monetarnog fonda. U novembru je učešće javnog duga u dinarima iznosilo 21,2 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...