Vrednost depozita građana premašila 110 milijardi dinara u julu

NBS: Štednja u dinarima bila isplativija od devizne u poslednjih 11 godina

Srbija

15.8.2023 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NBS: Štednja u dinarima bila isplativija od devizne u poslednjih 11 godina NBS: Štednja u dinarima bila isplativija od devizne u poslednjih 11 godina
Štednja stanovništva u domaćoj valuti krajem juna 2023. godine dostigla je svoj novi najviši nivo i iznosila je gotovo 109 milijardi dinara, a tokom... NBS: Štednja u dinarima bila isplativija od devizne u poslednjih 11 godina

Štednja stanovništva u domaćoj valuti krajem juna 2023. godine dostigla je svoj novi najviši nivo i iznosila je gotovo 109 milijardi dinara, a tokom jula je nastavila da raste i prema operativnim podacima premašila je 110 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Analiza isplativosti štednje NBS ponovo je pokazala da je štednja u dinarima bila isplativija od devizne na kratak kao i na dugi rok, a ovoga puta urađena je za period od juna 2012. do juna 2023. godine.

Najnovija polugodišnja analiza isplativosti štednje potvrđuje da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i obnavljan godišnje u periodu od jedanaest godina na kraju perioda oročenja, u junu 2023. godine, dobio blizu 48.000 dinara ili preko 400 evra više od štediše koji bi na isti rok položio isti iznos u evrima, istakla je NBS u saopštenju.

I dinarska štednja oročena na godinu dana bila je isplativija u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda.

Na uloženih 100.000 dinara, štediša koji je od juna 2022. godine štedeo u domaćoj valuti, dobio bi u istom mesecu ove godine blizu 1.900 dinara više od štediše koji bi istovremeno oročio 100.000 dinara u evrima.

Kada je reč o depozitima oročenim na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 90 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 109 posmatranih potperioda.

„Praktično, u periodu od jedanaest godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok oročena štednja“, poručili su iz NBS.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

Kada je reč o iznosu štednje u domaćoj valuti, a koji je prema operativnim podacima NBS premašio 110 milijardi dinara, ocenjeno je da je to pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čemu su doprinele očuvana finansijska stabilnost i relativna stabilnost kursa dinara prema evru.

„I pored globalnih neizvesnosti prisutnih u poslednjih nekoliko godina, dinarska štednja beleži rast, uz povećanje učešća dugoročnih depozita. U poslednjih jedanaest godina dinarska štednja je povećana preko šest puta i polovinom 2023. godine iznosila je 108,7 milijardi dinara. U isto vreme, devizna štednja je povećana za 76 odsto, sa 7,9 milijardi evra na 13,9 milijardi evra„, navedeno je u saopštenju NBS.

Podsetili su i da je vrednost deviznih rezervi krajem jula bila na nivou od 23,1 milijardu evra, što je njihov najviši iznos krajem meseca od 2000. godine, da je zadržan kreditni rejting Srbije na nivou BB+, sa stabilnim izgledima, od strane rejting agencija Fitch Ratings i Standard and Poor’s, i naveli da je usmerenost Srbije ka daljem sprovođenju strukturnih reformi potvrdio i Međunarodni monetarni fond, koji je doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan stendbaj aranžmanom.

„Unapređenje dinarizacije finansijskog sistema biće prioritet NBS i u budućem periodu, pri čemu praćenje i analiziranje štednje u domaćoj valuti ima važnu ulogu“, zaključila je centralna banka u saopštenju.

  • SUNCE

    16.8.2023 #1 Author

    To jeste tako ali zašto država ne objasni koji je to razlog da se vrednost Eura drži zamrznuta i pored mpkizamqsne inflacije. To samo stvara prividnu stabilnost i prividno povećanje plata posmatrano u Evrima ali suštinski dolazi do stagnacije i osiromasenja pri čemu su naročito oštećeni izvoznici i štediše.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...