realno očekivati povratak infacije na jednocifren nivo do kraja godine

NBS: Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

Srbija

12.8.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

NBS: Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije na korak do investicionog NBS: Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije na korak do investicionog
Agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje,... NBS: Fitch potvrdio kreditni rejting Srbije na korak do investicionog

Agencija Fitch potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

„Agencija projektuje i da će devizne rezerve, koje su na rekordnom nivou, nastaviti da rastu i da će u naredne dve godine ostati na nivou koji pokriva preko pet meseci uvoza robe i usluga, što je iznad proseka zemalja istog rejtinga“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

U izveštaju se navodi i da je prošao vrh inflacije i da je realno očekivati njen povratak na jednocifrene nivoe do kraja godine, čemu će doprineti i adekvatne reakcije Narodne banke Srbije.

NBS ocenjuje da će se na nivou cele godine značajno popraviti spoljna pozicija Srbije, kao rezultat rasta izvoza i manjeg uvoza energenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.