Rast ključne kamate prvi put je "pauziran" u maju ove godine

Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

IzdvajamoSrbija

10.8.2023 12:27 Autor: Milica Rilak 10

Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto, a na nepromenjenim... Narodna banka zadržala referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,5 odsto, a na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, koji bi trebalo da doprinese osetnijem padu uvozne inflacije, saopšteno je iz NBS, koja je istakla da procene ukazuju na dalji pad međugodišnje inflacije u julu kada bi mogla da iznosi oko 12,5 odsto, uz izostanak mesečnog rasta potrošačkih cena.

Izvršni odbor očekuje nastavak opadajuće putanje domaće inflacije i njen povratak u granice cilja „u horizontu monetarne politike“, a u saopštenju je istaknuto i da je, prilikom donošenja odluke o zadržavanju referentne stope na 6,5 odsto, uvažena i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodno sprovedenih mera.

„Ukoliko proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike. Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope“, navedeno je u saopštenju.

U obrazloženju odluke stoji i da je Izvršni odbor NBS imao u vidu i činjenicu da je očekivani rast svetske ekonomije ove i naredne godine ispod dugoročnog proseka, zbog pooštrenih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu, strukturnih promena usled pandemije, niskih investicija i povećanog javnog duga.

„U uslovima usporavanja globalne ekonomske aktivnosti, pre svega prerađivačke industrije u zoni evra, koja je naš najvažniji trgovinski partner, potrebno je osigurati i kontinuitet privrednog rasta Srbije. Ipak, Izvršni odbor ističe da je opreznost monetarne politike i dalje neophodna zbog prisutnih geopolitičkih tenzija, kao i, iako smanjenih, i dalje prisutnih rizika u pogledu cena energenata i njihove raspoloživosti u narednom periodu i svetskih cena primarnih proizvoda“, stoji u saopštenju NBS.

Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, uz znatniji pad u ostatku godine, na šta će se odraziti i izlazak iz međugodišnjeg obračuna inflacije poskupljenja hrane i energenata iz druge polovine 2022. godine.

Izvršni odbor konstatuje i da je, u skladu sa očekivanjima, rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju ubrzan i podseća da je, prema prvim procenama Republičkog zavoda za statistiku, iznosio 1,7 odsto međugodišnje.

Ostvarenom rastu najviše doprinosi oporavak sektora građevinarstva i rast aktivnosti u uslužnim sektorima zahvaljujući nastavku povećanja zaposlenosti i zarada. Rast beleži i poljoprivreda, jer je ovogodišnja poljoprivredna sezona, i pored obilnih padavina i šteta u pojedinim područjima, bolja od prošlogodišnje koju je obeležila suša. Zahvaljujući oporavku proizvodnje električne energije, i industrija je dala pozitivan doprinos, uprkos nižoj aktivnosti u prerađivačkoj industriji, na koju se odražava niža proizvodna aktivnost naših trgovinskih partnera, a pre svega Nemačke“, saopšteno je posle sednice Izvršnog odbora NBS.

Narodna banka je poručila da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i očuvanju povoljnog investicionog ambijenta.

Stakić: Verujem da smo blizu kraja rasta referentne stope

Profesor Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunim Nikola Stakić ocenio je za Biznis.rs uoči objavljivanja odluke Izvršnog odbora NBS da pauziranje u rastu referentne stope ne bi značilo i kraj monetarnog zaoštravanja, kao što smo, kako podseća, već imali priliku da vidimo u maju, kada je Izvršni odbor doneo odluku da ključnu kamatu ostavi na istom nivou kao i prethodnog meseca.

Na naše pitanje da li treba očekivati da će visina referentne stope NBS dostići „vrh“ tokom ove ili naredne godine, Stakić je odgovorio da to zavisi od brojnih faktora, ali da „veruje da smo blizu kraja“.

Istakao da je za sve učesnike na tržištu, odnosno privredu, javni sektor i stanovništvo, daleko značajnije koliko će ovako visoke stope ostati na snazi kao i kada će se inflacija vratiti u ciljani koridor od 3±1,5 odsto.

„To je važno kako bi privredna aktivnost ponovo mogla da se bazira na predvidivom ekonomskom poslovanju, kao što je to recimo slučaj sa deviznim kursom. Pored toga, videćemo da li će biti povećanja cene energenata na jesen, što bi svakako pospešilo dalje inflatorne pritiske“, upozorio je Stakić.

  • SUNCE

    10.8.2023 #1 Author

    To je samo trenutno. Polako ali sigurno ih stalno povećavaju.

    Odgovori

  • SABRINA

    10.8.2023 #3 Author

    Meni je sve ovo nelogično i nerealno.

    Odgovori

  • DOBRILA

    11.8.2023 #4 Author

    Pa da , i tek ce da povecavaju.

    Odgovori

  • SENSEI

    11.8.2023 #5 Author

    Da li će od ovoga građani Srbije živeti bolje ili lošije

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.8.2023 #8 Author

    Zatisje pred buru…

    Odgovori

  • SUZI

    13.8.2023 #9 Author

    Ako banka proceni, a hoce kamatne stope ce se povecati. Sarena laza za nas obicne smrtnike.

    Odgovori

  • gagica

    13.8.2023 #10 Author

    Ma samo da rade u nasu korist.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...