LEKSIKON 2023: IVAN TANASKOVIĆ

Godina za nama bila je godina veštačke inteligencije

InovacijePoslovanje

12.1.2024 12:03 Autor: Milica Rilak 3

Godina za nama bila je godina veštačke inteligencije Godina za nama bila je godina veštačke inteligencije
Ivan Tanasković je e-Commerce menadžer sa preko 15 godina iskustva u internet prodaji na domaćem i inostranom tržištu. Dosadašnju karijeru je gradio kroz e-Commerce... Godina za nama bila je godina veštačke inteligencije

Ivan Tanasković je e-Commerce menadžer sa preko 15 godina iskustva u internet prodaji na domaćem i inostranom tržištu. Dosadašnju karijeru je gradio kroz e-Commerce startap kompanije, ritejl lance i telekomunikacije, uvek radeći u sektoru za internet prodaju.

Biznis iskustvo sticao je na Tehnomanija.rs, u internacionalnom kozmetičkom gigantu L’Oréal, i u Mozzartu, gde je radio na više od 15 tržišta raspoređenih na tri kontinenta.

U aprilu 2018. godine pokrenuo je prvi online e-Commerce magazin na Balkanu, na kome je do sada objavio oko 200 autorskih tekstova na temu internet prodaje. Od 2019. godine član je Upravnog odbora eCommerce Asocijacije Srbije i redovni predavač na eCommerce Akademiji. Od novembra 2022. godine obavlja ulogu izvršnog direktora eCommerce Asocijacije Srbije.

Pitali smo Ivana Tanaskovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Veštačka inteligencija je nesumnjivo obeležila 2023. godinu. Posebno se izdvaja kreiranje ChatGPT-a, inovativnog jezičkog modela od strane kompanije OpenAI. Ovaj podvig ne samo da označava proboj u razvoju veštačke inteligencije, već i postavlja nove standarde u oblasti prirodne jezičke obrade. Tehnologija iza ChatGPT-a ima ogroman značaj u unapređenju komunikacije, istraživanju i razvoju širokog spektra aplikacija širom sveta. Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u polju veštačke inteligencije, otvarajući vrata za nove inovacije i napredak u digitalnom dobu. Takođe, izuzetno važno je pomenuti da se razvija i yugoGPT, najveći generativni jezički model za srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik.

Za eCommerce Asocijaciju, događaj godine je i HotSpot Awards, na kome smo okupili vlasnike, direktore, menadžere i stručnjake iz preko 100 kompanija iz oblasti elektronske trgovine, biznisa, medija i pratećih delatnosti.

Ličnost godine

– Iz sveta sporta, nesumnjivo, ličnost godine je Novak Đoković. Njegovi neverovatni sportski podvizi, uključujući i osvajanje 24. Grand Slam turnira, postavili su ga kao dominantnu figuru teniskog i sportskog sveta. Izuzetan talenat, posvećenost treningu i mentalna snaga čine ga ikonom sportskog uspeha.

Sa druge strane, iz sveta biznisa i inovacija ističe se Sam Altman, direktor OpenAI-a. Osim što je ključna figura u tehnološkom sektoru, Altman stoji iza kompanije koja je kreirala ChatGPT, inovativni jezik model koji menja način na koji komuniciramo i koristimo tehnologiju.

Najbolji poslovni potez godine

– Pomenuo bih nacionalnu inicijativu za bezgotovinsko plaćanje „Bolji način“. Ova inicijativa ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i unapređenje efikasnosti finansijskih transakcija. Sprovođenjem ovakvih i sličnih inicijativa na nacionalnom nivou stvara se povoljan ambijent za rast privrede i ojačava ekonomska stabilnost zemlje.

Takođe, verujemo da je saradnja Ecommerce Asocijacije Srbije sa Privrednom komorom Srbije kroz organizaciju karavana pod nazivom “Kliknite sa kupcim” u deset gradova doprinela tome da se proširi svest o elektronskoj trgovini, dok je u isto vreme edukovala više od 400 predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća širom Srbije.

Promašaj godine

– Krah tržišta kriptovaluta, čiji je pad vrednosti uzdrmao tržište i izazvao zabrinutost među investitorima.

Očekivanja u 2024. godini

– Prema podacima Narodne banke Srbije, tržište je u 2023. godini ostvarilo odličan rast u bezgotovinskim transakcijama u plaćanju dobara i usluga putem interneta. Poslednjih godina smo se navikli na dobre rezultate u elektronskoj trgovini, pa se nadamo da ćemo kao tržište nastaviti da rastemo i u narednoj. Naša asocijacija, inače, priprema opsežan izveštaj o stanju elektronske trgovine u Srbiji, koji će uskoro biti dostupan tržištu.

Što se tržišta tiče, u narednoj godini očekuje se novi rast ili možda bolje rečeno skok korišćenja AI tehnologija, kako u elektronskoj trgovini, tako i u širem poslovanju, s obzirom na trendove koji pokazuju da mnogi novi biznisi imaju osnovu u AI tehnologijama.

Pored toga, zvanično 3rd party cookies idu u penziju u 2024. godini. Kompanija Google je potvrdila da je na putu da počne da onemogućava “kolačiće trećih strana” u svom pretraživaču Chrome. Dakle, budite spremni za novine, pogotovo u digitalnim i eCommerce tehnologijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.