Građani uštedeli 96,3 milijarde dinara u 2022. godini

NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

AnalizaBankeSrbija

3.2.2023 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne
Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine, uprkos i dalje prisutnim globalnim rizicima, zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i... NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

Ukupna štednja stanovništva nastavila je da raste i u drugoj polovini 2022. godine, uprkos i dalje prisutnim globalnim rizicima, zahvaljujući očuvanju finansijske stabilnosti i relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ocenila je Narodna banka Srbije (NBS) u redovnoj polugodišnjoj analizi.

Analiza isplativosti štednje NBS pokazala je da bi štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i zanavljan godišnje u periodu od deset godina na kraju perioda oročenja, u decembru 2022. godine, dobio preko 38.000 dinara (gotovo 330 evra) više od štediše koji je u istom periodu na štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

I nezanavljana dinarska štednja oročena na godinu dana u prošlih deset godina čak je u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima. Štediša koji je od decembra 2021. godine štedeo u domaćoj valuti, na uloženih 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2022. preko 1.500 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio 100.000 dinara u evrima, navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 97 posmatranih potperioda. Drugim rečima, u periodu od deset godina bilo je isplativije štedeti u dinarima bez obzira na koji je rok štednja oročena.

Nakon privremene promene u valutnoj strukturi štednje u korist devizne štednje, usled neizvesnosti izazvane sukobom u Ukrajini u prvoj polovini godine, dinarska štednja od juna 2022. raste iz meseca u mesec, što je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i domaći finansijski sistem, ističe NBS.

U poslednjih deset godina, kako navode u analizi, dinarska štednja je povećana preko pet puta i krajem 2022. godine iznosila je 96,3 milijarde dinara. „Uprkos nepovoljnom uticaju različitih globalnih kriza u poslednjih nekoliko godina, uključujući i krizu izazvanu pandemijom virusa korona, dinarska štednja raste, uz povećanje učešća dugoročnih depozita“, stoji u analizi NBS.

„Nakon izbijanja krize u Ukrajini početkom 2022. godine, dinarska štednja privremeno se smanjila, pri čemu se pozitivan trend njenog rasta nastavlja od juna prošle godine. U pomenutom desetogodišnjem periodu, i devizna štednja raste, sa 8,3 milijarde evra krajem 2012. godine na 13,7 milijardi evra krajem 2022. godine“, saopštila je centralna banka.

  • MARKO7

    3.2.2023 #1 Author

    Pa kad je dinar uvek bio bolji od eura

    Odgovori

  • Jovana24

    3.2.2023 #2 Author

    Za onog ko ima i dinare…

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.2.2023 #3 Author

    Malj broj ljudi i ima sta da stavi sa strane..

    Odgovori

  • Ika

    5.2.2023 #4 Author

    Dinar najaca valuta, dok nam je tu Cica

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...