Hartije od vrednosti emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto

NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica potvrda poverenja investitora

BankeBerzaInvesticije

18.1.2024 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica potvrda poverenja investitora NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica potvrda poverenja investitora
Nakon uspešnog i kod međunarodnih investitora veoma zapaženog predstavljanja ekonomskih rezultata Republike Srbije na Euromoney konferenciji u Beču tokom ove nedelje, najbolja potvrda njihovog... NBS: Uspešna prodaja dinarskih obveznica potvrda poverenja investitora

Nakon uspešnog i kod međunarodnih investitora veoma zapaženog predstavljanja ekonomskih rezultata Republike Srbije na Euromoney konferenciji u Beču tokom ove nedelje, najbolja potvrda njihovog poverenja došla je kroz odličnu realizaciju današnje emisije osmogodišnjih (8G) dinarskih državnih obveznica, ocenila je Narodna banka Srbije.

„Današnji rezultat je najbolji način da se iskaže poverenje u Srbiju kroz ulaganje i ujedno govori glasnije od bilo koje druge komunikacije. Posebno me raduje ogromna tražnja investitora za hartijama Republike Srbije koje su denominovane u našoj domaćoj valuti, jer ona, pored njihove podrške makroekonomskoj održivosti naše zemlje, predstavlja i potvrdu visokog stepena poverenja u relativnu stabilnost srpskog dinara”, ocenila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Republika Srbija je danas na domaćem tržištu realizovala drugo reotvaranje (ukupno treću emisiju, nakon inicijalne koja je održana 23. oktobra 2023. godine) 8G dinarskih obveznica (čije je dospeće 2031. godine), uz izuzetno visoku tražnju kako domaćih, tako i međunarodnih ulagača.

Zahvaljujući izuzetnoj atraktivnosti koju su dinarske hartije izazvale i gotovo rekordnoj tražnji investitora, realizacija na današnjoj aukciji (prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti) najveća je ikada u jednoj emisiji dinarskih obveznica Republike Srbije, navodi NBS.

Ovo praktično znači da je, iznad svih očekivanja, današnjom aukcijom već nakon tri primarne prodaje gotovo u potpunosti realizovana celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica (vrednost emisije iznosi 110 milijardi dinara, pri čemu je već nakon tri aukcije – u oktobru i decembru 2023. godine i danas – prodato 105,6 milijardi dinara ili 96 odsto nominalne vrednosti ovih obveznica).

Navedene hartije od vrednosti su na današnjoj aukciji emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto, što je 15 baznih poena (0,15 procentnih poena) niže od stope koja je ostvarena na prethodnoj aukciji iz decembra, a za 24 bazna poena povoljnije od stope ostvarene prilikom inicijalne emisije krajem oktobra 2023. godine. Navedeno smanjenje stope prinosa iz aukcije u aukciju, naročito u ambijentu globalno povišenih kamatnih stopa, još jedan je pokazatelj velike zainteresovanosti investitora za ulaganje u dinarske obveznice Srbije i odražava njihovu spremnost za investiranjem i po uslovima koji su povoljniji za Republiku Srbiju kao emitenta.

„Svojim interesovanjem za kupovinom dugoročnih dinarskih obveznica, koje je pokazalo preko 20 različitih investitora, oni su potvrdili postojanje visokog stepena poverenja u dugoročnu makroekonomsku održivost Republike Srbije, s obzirom na njihovu spremnost da na duži rok svoja sredstva ulože u hartije naše zemlje, kao i u očuvanje relativne stabilnosti domaće valute, s obzirom da su obveznice denominovane u dinarima“, ističu iz centralne banke.

Iako je država za prvi kvartal 2024. godine planirala prodaju osmogodišnjih obveznica u tri iteracije (na tri primarne aukcije je planirana prodaja u obimu od po 15 milijardi dinara), već na prvoj ovogodišnjoj aukciji navedene potrebe za finansiranjem su više nego ispunjene.

Današnja aukcija je usledila nakon investitorske konferencije Euromoney u Beču, na kojoj su u protekla tri dana delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija obavile niz uspešnih razgovora sa velikim brojem međunarodnih investitora, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim dinarskim obveznicama pokazao veliki broj eminentnih ulagača iz celog sveta.

Direktno učešće stranih investitora samo na današnjoj aukciji iznosilo je oko 40 odsto, a iznos ulaganja nerezidentnih investitora bio je najveći u poslednjih devet godina.

 • SUNCE

  19.1.2024 #1 Author

  Uspesna prodaja obveznica jeste znak poverenja u vlast i drzavu.

  Odgovori

 • SENSEI

  19.1.2024 #2 Author

  Bitno je NBS potvrdila prodaju dinarskih obveznika

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...