opredeljeno 400 miliona dinara

Vlada utvrdila program podrške sprovođenju mera populacione politike

Vesti

18.1.2024 15:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada utvrdila program podrške sprovođenju mera populacione politike Vlada utvrdila program podrške sprovođenju mera populacione politike
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece... Vlada utvrdila program podrške sprovođenju mera populacione politike

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godinu, za šta je opredeljeno 400 miliona dinara.

Cilj donošenja ovog dokumenta je podrška merama pronatalitetne politike u lokalnim samoupravama, s obzirom na opšti cilj održivog demografskog razvoja, a to je stacionarno stanovništvo, odnosno stanovništvo u kojem će sledeće generacije biti iste veličine kao i postojeće, navodi se na sajtu vlade.

„Nijedna populaciona politika, ma koliko bila razvijena, ne može da odgovori na sve potrebe i očekivanja stanovništva, niti da uzme u obzir sve specifičnosti življenja u jednoj sredini i zato je treba dopuniti merama podrške organima jedinica lokalne samouprave kroz sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece. Na taj način će mere koje utvrđuje i obezbeđuje Republika biti proširene i obogaćene merama lokalne samouprave“, istakli su iz vlade.

Prošle godine su istim sredstvima, sa 400 miliona dinara, finansirane pronatalitetne mere i projekti u 52 lokalne samouprave.

Na sednici je usvojen Zaključak o usvajanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma u 2024. godini, pošto ova privredna grana predstavlja izuzetno važnu komponentu nacionalne ekonomije.

Turizam, posebno kroz rast međunarodnih dolazaka, direktno podstiče zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta u turističko-ugostiteljskoj privredi, ali i u drugim granama koje snabdevaju turizam robom i uslugama kroz multiplikativne i indirektne uticaje.

Ovo se proteže na brojne privredne grane, od građevinarstva i industrije nameštaja, do najočiglednijih uticaja na saobraćaj i poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Zbog svog doprinosa ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP), turizam se i preporučuje kao jedan od prioritetnih sektora za mnoge zemlje u razvoju.

  • Jj992

    18.1.2024 #1 Author

    Jaka podrska…

    Odgovori

  • AJA

    18.1.2024 #3 Author

    Dobro je odluka Vlade sto je utvrdila program podrske mera populacione politike.

    Odgovori

  • SENSEI

    19.1.2024 #4 Author

    Bitno je da se sprovede mere populacione politike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...