MAT-Real Estate preuzima jedan od simbola Beograda

Ministarstvo privrede prihvatilo ponudu Matijevića za Slavija hotele

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbijaTurizam

17.1.2024 14:57 Autor: Milica Rilak 12

Ministarstvo privrede prihvatilo ponudu Matijevića za Slavija hotele Ministarstvo privrede prihvatilo ponudu Matijevića za Slavija hotele
Ministar privrede Slobodan Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima kompanije „Matijević“ ugovor o prodaji hotela Slavija, čime je ovaj privatizacioni proces završen, saopštilo je... Ministarstvo privrede prihvatilo ponudu Matijevića za Slavija hotele

Ministar privrede Slobodan Cvetković potpisao je danas sa predstavnicima kompanije „Matijević“ ugovor o prodaji hotela Slavija, čime je ovaj privatizacioni proces završen, saopštilo je Ministarstvo.

Podsetimo, kompanija MAT-Real Estate, u suvlasništvu osnivača poznate Industrije mesa Petra Matijevića i njegovog sina Zorana Matijevića, dostavila je 28. novembra prošle godine jedinu ponudu za kupovinu preduzeća „Slavija hoteli“.

U imovinu „Slavija hotela“ ulaze stari deo i 16-spratni soliter (kula) u kome se nalazi hotel Slavija, kao i manji hotel poznat pod imenom Slavija Lux (Slavija Garni), a početna cena koju je država tražila u postupku privatizacije iznosila je 24,9 miliona evra.

Ministarstvo privrede nije navelo po kojoj ceni je prodat hotel.

Preduzeće „Slavija hoteli“, prema podacima iz Katastra nekretnina, ima pravo korišćenja nad parcelom od 1.433 kvadrata u beogradskoj ulici Svetog Save, koja se nalazi na trgu Slavija u samom centru grada.

Zoran Matijević ranije je domaćim medijima potvrdio da minimalne investicije planirane za taj hotelski kompleks iznose 50 miliona evra, i da je plan da se „Slavija Lux“ već tokom 2024. godine stavi u funkciju, dok bi ostali objekti trebalo da prime goste do održavanja međunarodne izložbe EXPO 2027.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

MAT Real Estate je, kako stoji na zvaničnom portalu te firme, preduzeće koje je osnovano 2014. godine sa primarnim ciljem da upravlja nekretninama matične kompanije „Matijević“. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ova kompanija je 2022. godinu završila sa kapitalom vrednim 3,4 milijarde dinara, ukupnim prihodima od 114,5 miliona dinara dok je EBITDA bila negativna u vrednosti od – 1,43 miliona dinara.

Sa druge strane, vrednost kapitala „Slavija hotela“ procenjena je na 24,9 miliona evra, koliko je iznosila i početna cena u procesu privatizacije koji je organizovan putem prikupljanja ponuda. „Slavija hoteli“ je u 2022. godini ostvarilo prihod od 457,8 miliona dinara i negativnu EBITDA u visini od 17,2 miliona dinara, a imalo je 103 zaposlena.

Planirano javno nadmetanje za kupovinu državnog kapitala u „Slavija hotelima“ nije održano pošto je MAT – Real Estate jedini dostavio ponudu, iako je privatizacionu dokumentaciju otkupilo ukupno osam kompanija.

Ovo je drugi pokušaj Petra Matijevića da postane vlasnik vredne imovine hotelskog preduzeća koje do sada nijednom od početka procesa privatizacije pre 20 godina nije bilo ponuđeno ni na tenderu niti na javnoj aukciji.

Osnivač Industrije mesa „Matijević“ pokušao je da kupi hotel Slavija Lux 2018. godine u postupku koji je pokrenuo javni izvršitelj, ali je prodaja poništena pošto je Privredni sud u Beogradu utvrdio da prethodno mora da se pravosnažno odluči postoji li dug „Slavije“ prema firmi Fil Šar.

Investicije u hotele nisu strane porodici Matijević – u okviru njihovih „MAT hotela“ sa četiri zvezdice posluju novosadski hoteli „Centar“, „Ribarsko ostrvo“ i „Aleksandar“, kao i beogradski hotel „Centar“ na Trgu Republike i hotel „Vojvodina“ u Zrenjaninu.

  • SABRINA

    17.1.2024 #1 Author

    Još jedna u nizu „odličnih“ prodaja u Srbiji.

    Odgovori

  • AJA

    17.1.2024 #3 Author

    Srecno novom vlasniku !!!

    Odgovori

  • jevtić

    17.1.2024 #4 Author

    Svaka čast

    Odgovori

  • SUNCE

    17.1.2024 #5 Author

    Konacno je Slavija dobila vlasnika i drago mi je da je to nas covek.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.1.2024 #6 Author

    Barem cemo imati nov simbol Beograda kako i dolikuje…

    Odgovori

  • Sindi

    18.1.2024 #7 Author

    LOL 🤣

    Odgovori

  • DOBRILA

    18.1.2024 #8 Author

    Ode sve kod privatnika…

    Odgovori

  • STEPA

    19.1.2024 #9 Author

    Nek je sa srećom

    Odgovori

  • SENSEI

    19.1.2024 #10 Author

    Ako ništa, barem će hotel imati još jaču gastro ponudu

    Odgovori

  • DUCA

    19.1.2024 #11 Author

    Konačno Slavija dobila vlasnika koji će uložiti i renoviranje hotela.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...