Početna cena 2,9 miliona evra

Hotel Splendid po treći put na javnom nadmetanju, veliko interesovanje kupaca

NekretninePoslovanjeSrbijaTurizam

11.12.2023 09:16 Autor: Milica Rilak 8

Hotel Splendid po treći put na javnom nadmetanju, veliko interesovanje kupaca Hotel Splendid po treći put na javnom nadmetanju, veliko interesovanje kupaca
Beogradski hotel Splendid dva puta je u poslednje tri godine tražio nove vlasnike – prvi put krajem oktobra 2020. godine kada nije bilo zainteresovanih,... Hotel Splendid po treći put na javnom nadmetanju, veliko interesovanje kupaca

Beogradski hotel Splendid dva puta je u poslednje tri godine tražio nove vlasnike – prvi put krajem oktobra 2020. godine kada nije bilo zainteresovanih, da bi se samo mesec dana kasnije na aukciji nadmetalo čak pet potencijalnih kupaca.

Na kraju je prodat za 278 miliona dinara ili 2,38 miliona evra kompaniji DT Properties koja je osnovana dve nedelje pre licitacije. Ta firma danas (11. decembra) ponovo nudi hotel Splendid na prodaju, po početnoj ceni od 2,9 miliona evra, potvrđeno je za Biznis.rs.

Hotel Splendid već je prošao kroz neuspešnu privatizaciju 2008. godine da bi, posle donošenja Zakona o restituciji, zgrada bila vraćena naslednicima starih vlasnika. Oni su potom odlučili da zgradu hotela prodaju sudskim putem kako bi okončali sporove koje su vodili oko vlasništva.

Tada na scenu stupa DT Properties koji je u novembru 2020. godine odneo pobedu na aukciji na kojoj je učestvovao čitav niz „jakih“ konkurenata, među kojima su bili tadašnji predstavnik Advokatske komore Beograda i Srbije advokat Jugoslav Tintor, direktor MegaCom filma Igor Stanković, kao i nosilac titule EY Preduzetnik godine za 2019. godinu Zoran Anđelković.

Nadmetanje, koje je uživo prenošeno na YouTube kanalu Press centra UNS, trajalo je pola sata, a Tintor i direktor kompanije DT Properties Dejan Erić bili su najaktivniji u licitiranju.

Na kraju je DT Properties odneo pobedu sa ponudom od 278 miliona dinara. Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, ta kompanija sa upisanim osnovnim kapitalom od 100 dinara, čije je sedište na Novom Beogradu, od osnivanja posluje sa gubitkom, koji je u 2022. iznosio 12,64 miliona dinara.

Stopostotni vlasnik DT Properties je kiparska kompanija Vantolia Holdings Limited.

Image by kstudio on Freepik

Osim Dejana Erića i Jugoslava Tintora, za Splendid je tada bila zainteresovana i kompanija MCF MegaCom Film, u ime koje je licitirao direktor Igor Stanković.

MegaCom film je jedan od najpoznatijih distributera filmova u Srbiji, a ta kompanija poznata je i po tome što je 2017. godine iz stečaja kupila preduzeće Dvorana Doma sindikata u Beogradu, u čijem vlasništvu je jedna od najpoznatijih bioskopskih i koncertnih sala u glavnom gradu, na Trgu Nikole Pašića. Ubrzo je taj prostor renoviran i rebrendiran kao Kombank Dvorana, dok danas posluje pod imenom mts Dvorana.

Potencijalni kupac bila je i kompanija Anđelković AL, u čije ime se nadmetao direktor Zoran Anđelković, poslovnoj javnosti poznat i kao nosilac priznanja za srpskog Preduzetnika godine u 2019. godini, koje dodeljuje konsultantska kuća EY.

Poslednji učesnik nadmetanja za Splendid u novembru 2020. godine bio je direktor preduzeća Greda Valjevo Zoran Stanković.

Veliko interesovanje potencijalnih kupaca za Splendid vlada i ovoga puta, potvrđeno je za Biznis.rs.

Učesnici na aukciji nadmetaće se za hotel koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u strogom centru Beograda. Vlada Srbije je takođe u međuvremenu usvojila i izmenu Uredbe o podsticajima, kako bi oni koji investiraju u hotele na teritoriji Beograda mogli da računaju na subvenciju u visini od 20 odsto opravdanih troškova ulaganja, a sve u okviru realizacije izložbe EXPO 2027.

Autor biltena „Makroekonomska kretanja u Srbiji“ Saša Đogović je, pored rasta broja noćenja turista i organizacije EXPO 2027, u izjavi za Biznis.rs izdvojio još jedan novitet na beogradskom tržištu za koji očekuje da će dati impuls hotelskom biznisu i uticati na one koji su u dilemi da li da investiraju u kupovinu Splendida.

„Kada je reč o EXPO-u, svakako ćemo biti svedoci izgradnje novih hotelskih kapaciteta, ali ono što je nov faktor je otvaranje Sava Centra, koji će biti domaćin većeg broja poslovnih i kulturnih dešavanja. Takva ponuda sigurno će dovesti nove, strane goste u Beograd – a to znači dodatan posao za sektor ugostiteljstva i hotelijerstva“, rekao je Đogović za Biznis.rs u novembru, kada je objavljeno da će kupce potražiti i Slavija hoteli.

  • SABRINA

    11.12.2023 #1 Author

    Nova firma registrovana za 100 din i stara dve nedelje?!

    Odgovori

  • Emilija

    11.12.2023 #2 Author

    Osnovana firma pre 2 nedelje.smesno sta rade

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.12.2023 #3 Author

    Sad ce ova firma koja je kupila lepo i da zaradi.Ko god bude bio vlasnik verujem da ce od ove ruine od hotela da napravi hotel sa 5 zvezdica.

    Odgovori

  • DUCA

    12.12.2023 #4 Author

    Nikako da ga neko kupi.

    Odgovori

  • ELLA

    13.12.2023 #5 Author

    OdlicnA investicija brz povrat ulozenog zato je veliko interesovanje

    Odgovori

  • ZELJKA

    13.12.2023 #6 Author

    Zanimljivo…

    Odgovori

  • KAJA

    17.12.2023 #7 Author

    Firma stara 2 ned, sa kapitalom od 100din, zanimljivo..

    Odgovori

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #8 Author

    Interesantno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...