Uprava za javni dug objavila kalendar aukcija hartija od vrednosti

Država za prvi kvartal planira zaduživanje od 45 milijardi dinara i 250 miliona evra preko obveznica

NovacSrbija

27.12.2023 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država za prvi kvartal planira zaduživanje od 45 milijardi dinara i 250 miliona evra preko obveznica Država za prvi kvartal planira zaduživanje od 45 milijardi dinara i 250 miliona evra preko obveznica
Uprava za javni dug objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti za prva tri meseca 2024. godine, iz koga je vidljivo da se... Država za prvi kvartal planira zaduživanje od 45 milijardi dinara i 250 miliona evra preko obveznica

Uprava za javni dug objavila je raspored aukcija državnih hartija od vrednosti za prva tri meseca 2024. godine, iz koga je vidljivo da se planira plasman ukupno 45 milijardi dinara obveznica denominovanih u našoj valuti, kao i nova emisija trogodišnjih obveznica u vrednosti od 250 miliona evra.

Prva aukcija u Novoj godini zakazana je za 18 januar, kada će kupcima biti ponuđene osmogodišnje državne obveznice sa kuponskom stopom od sedam odsto, koje dospevaju 26. oktobra 2031. godine.

Radi se o takozvanim Expo obveznicama, koje su prvi put emitovane 24. oktobra ove godine, a ukupna vrednost emisije je 110 milijardi dinara, što znači da će 18. januara ta emisija biti reotvorena.

Planirani obim prodaje je 15 milijardi dinara.

I ostale dve aukcije dinarskih obveznica u prvom kvartalu zapravo predstavljaju reotvaranje emisije Expo obveznica.

Tako će 5. februara i 5. marta kupcima takođe biti ponuđene te osmogodišnje obveznice sa istom kuponskom stopom i jednakim planiranim obimom prodaje od po 15 milijardi dinara po aukciji.

U prvom kvartalu biće emitovana i nova, trogodišnja državna obveznica u evrima, i to 25. januara.

Kuponska stopa biće 4,25 odsto sa godišnjom isplatom a datum dospeća je 29. januar 2027. godine.

Planirani obim prodaje na toj aukciji je 250 miliona evra.

Podsetimo da je na poslednjoj ovogodišnoj aukciji prodato 2,32 miliona komada državnih Expo obveznica po stopi prinosa od 6,3 odsto na godišnjem nivou, odnosno po ceni od 10.502,39 dinara po komadu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.