Investitori ne obraćaju pažnju na upozorenja ECB

Prinosi na obveznice evrozone na devetomesečnom minimumu

Svet

18.12.2023 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prinosi na obveznice evrozone na devetomesečnom minimumu Prinosi na obveznice evrozone na devetomesečnom minimumu
Evropske obveznice su ojačale, gurajući prinose na devetomesečne minimume, jer su se investitori fokusirali na najnovije znakove usporavanja ekonomije i odbacili insistiranje Evropske centralne... Prinosi na obveznice evrozone na devetomesečnom minimumu

Evropske obveznice su ojačale, gurajući prinose na devetomesečne minimume, jer su se investitori fokusirali na najnovije znakove usporavanja ekonomije i odbacili insistiranje Evropske centralne banke (ECB) da ne razmatra smanjenje kamatnih stopa.

Prinosi na desetogodišnje nemačke obveznice, koje su referentna vrednost za evrozonu, pali su u petak za 0,11 procenata na 2,02 odsto, što je njihov najniži nivo od marta, prenosi Financial Times. Tome je prethodila izjava predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) da banka ima „još posla“ u borbi sa inflacijom.

Investitori su međutim i dalje bili pod utiskom poruke američkih Federalnih rezervi, ranije prošle nedelje, da će u idućoj godini početi smanjivanje kamatnih stopa. Na investitore su takođe uticali podaci koji su pokazali da je ekonomija evrozone pretrpela još jedan pad, jer je poslovna aktivnost opala najbržim tempom od pandemije 2020. godine.

Kompozitni indeks menadžera nabavke HCOB u evrozoni opao je na dvomesečni minimum od 47, u odnosu na 47,6 mesec dana ranije. Rezultat je bio niži od prognoze ekonomista u anketi agencija Reuters, koji su očekivali 48.

Prinosi na desetogodišnji italijanski dug pali su za 0,08 procenata na 3,73 odsto, dok su prinosi na francuske državne obveznice oslabili za 0,1 procenat na 2,56 odsto. Slabljenje prinosa u evrozoni naglašava poteškoće sa kojima se susreće ECB, jer globalna tržišta reaguju na signale Feda, ne obraćajući puno pažnje na upozorenja ECB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...