Danas na aukciji preostalih 2,88 milijardi dinara duga

Da li će država rasprodati celu emisiju EXPO obveznica?

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 11

Da li će država rasprodati celu emisiju EXPO obveznica? Da li će država rasprodati celu emisiju EXPO obveznica?
Uprava za javni dug ponudiće danas još jednu tranšu osmogodišnjih dinarskih obveznica iz emisije koja je emitovana 24. oktobra prošle godine. Radi se o... Da li će država rasprodati celu emisiju EXPO obveznica?

Uprava za javni dug ponudiće danas još jednu tranšu osmogodišnjih dinarskih obveznica iz emisije koja je emitovana 24. oktobra prošle godine.

Radi se o takozvanim EXPO obveznicama, a od cele emisije ukupne vrednosti 150 milijardi dinara preostalo je još samo 2,88 milijardi dinara u obveznicama nominalne vrednosti 10.000 dinara.

Učesnici na današnjoj aukciji mogu da ponude da kupe minimalno 50.000 dinara državnog duga, odnosno maksimalno 1,44 milijarde dinara u državnim obveznicama, dok država traži najpovoljniju cenu izraženu u godišnjoj stopi prinosa do dospeća.

EXPO obveznice, inače, dospevaju 26. oktobra 2031. godine, a do sada je plasirano ukupno 147,12 milijardi dinara duga. Poslednji put – na aukciji 5. februara – država je za 41,54 milijarde dinara EXPO obveznica od kupaca dobila stopu prinosa od 6,12 odsto godišnje.

To je bila najpovoljnija cena duga u nizu aukcija koji je počeo u oktobru prošle godine, kada su EXPO obveznice prodate po stopi prinosa od 6,39 odsto. U decembru im je cena bila 6,3 odsto, da bi 18. januara ove godine bile prodate po stopi od 6,15 odsto.

Jorgovanka Tabaković / Foto: Kopaonik Biznis Forum

Osvrćući se na tražnju za državnim obveznicama, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je na Kopaonik biznis forumu (KBF) poručila da analitičari i investitori ocenjuju da „srpske obveznice sijaju“ i zaključila da to potvrđuje „ogromna tražnja za osmogodišnjim dinarskim hartijama, dok je razlika u prinosima na devizne hartije u odnosu na nemačke obveznice značajno smanjena“.

„Rezultati u domenu izvoza, visine deviznih rezervi i priliva stranih direktnih investicija, kao i zaposlenosti i kretanja zarada potvrđuju ispravnost ekonomske politike koju smo vodili. Zato predano radimo na cilju da Srbija dobije investicioni rang, usmerenije nego ikada. Bavimo se svim faktorima koji mogu uticati na povećanje rejtinga. Posvećenost tom cilju treba da rezultira još većim investicijama i proširenjem baze investitora, a da Srbiju još bolje pozicionira na investicionoj mapi ne samo kada su u pitanju strane direktne investicije, već i portfolio investicije, to jest obveznice“, rekla je guvernerka tokom obraćanja učesnicima KBF.

Prvobitna emisija EXPO obveznica iznosila je, inače, 110 milijardi dinara, ali je Vlada Srbije odlučila krajem januara da joj poveća vrednost za 40 milijardi dinara, na ukupno 150 milijardi dinara.

EXPO obveznice su, inače, najmlađe dinarske obveznice u ponudi, a Uprava za javni dug je povodom emitovanja saopštila da će država prodajom te benchmark obveznice, između ostalog, obezbediti sredstva za podršku sprovođenju infrastrukturnih projekata u okviru specijalizovane svetske izložbe EXPO koja će biti organizovana u Beogradu 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...