Velika tražnja za najmlađom hartijom u domaćoj valuti

Država povećala emisiju EXPO obveznica za 40 milijardi dinara

BankeBerzaInvesticijeSrbija

29.1.2024 10:34 Autor: Milica Rilak 11

Država povećala emisiju EXPO obveznica za 40 milijardi dinara Država povećala emisiju EXPO obveznica za 40 milijardi dinara
Vlada Srbije odlučila je da poveća vrednost emisije osmogodišnjih EXPO obveznica na ukupno 150 milijardi dinara, odnosno za 40 milijardi više nego u septembru... Država povećala emisiju EXPO obveznica za 40 milijardi dinara

Vlada Srbije odlučila je da poveća vrednost emisije osmogodišnjih EXPO obveznica na ukupno 150 milijardi dinara, odnosno za 40 milijardi više nego u septembru 2023. kada je doneta odluka o izdavanju te hartije od vrednosti, objavljeno je u Službenom glasniku.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji EXPO obveznica, 18. januara, prodato je 63,15 milijardi dinara po stopi prinosa od 6,15 odsto, odnosno ukupno 105,58 milijardi dinara na tri aukcije, što znači da je originalna emisija praktično rasprodata.

Izmenom Odluke o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti, koja je objavljena u Službenom glasniku u petak 26. januara, predviđeno je da iznos emisije bude 150 milijardi dinara umesto 110 milijardi dinara, koliko je bilo predviđeno prvobitnom odlukom iz septembra prošle godine.

Nisu izmenjeni ročnost niti kuponska stopa, pa tako državna EXPO obveznica nominalne vrednosti 10.000 dinara po komadu dospeva 26. oktobra 2031. godine i nosi kuponsku stopu od sedam odsto.

Uprava za javni dug je, inače, planirala da u prvom kvartalu ove godine EXPO obveznice ponudi na tri aukcije u januaru, februaru i martu, ali je već u januaru uspela da prikupi 63,15 milijardi dinara, što znači da je za ostale aukcije bilo ostalo manje od pet milijardi dinara u tim hartijama.

Povećanjem emisije koja je emitovana 24. oktobra prošle godine otvara se mogućnost da još 40 milijardi dinara u EXPO obveznicama bude ponuđeno investitorima na aukcijama 5. februara i 5. marta.

Izvor: Uprava za javni dug, Izveštaj za novembar 2023. godine

U razgovoru za Biznis. rs o tome da li je u ovom trenutku bolje da se država zadužuje putem dinarskih ili evroobveznica, glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić podsetio je da država već neko vreme sprovodi strategiju što je moguće većeg zaduživanja na domaćem tržištu u dinarima i da takvu orijentaciju svakako treba podržati jer je bolje imati što veći procenat duga u nacionalnoj valuti.

„Naravno, sprovođenju ove orijentacije u velikoj meri je pomogla politika deviznog kursa i stabilnost dinara, te kupci već duže vreme ne kalkulišu ozbiljnije sa rizikom deviznog kursa. To se vidi i po EXPO obveznicama koje su izdate na duži vremenski period sa prinosima koji su prilično bliski prinosima koji trenutno vladaju na tržištu evroobveznica države denominovanih u evrima. Dakle, uvek je bolje zaduživati se u nacionalnoj valuti, kada je to moguće„, rekao nam je Gujaničić prošle nedelje, uoči emitovanja nove trogodišnje evroobveznice.

Podsetimo da je na prvoj aukciji EXPO obveznica, koja je održana 24. oktobra, država obezbedila gotovo trostruko više novca za budžet nego što je planirano – umesto planiranih sedam milijardi prikupljeno je 19,19 milijardi dinara uz prinos od 6,39 odsto i „primetno učešće stranih investitora“, kako je stajalo u saopštenju Uprave za javni dug.

Originalna emisija reotvorena je 5. decembra, a plasman je vredeo 23,24 milijarde dinara uz prinos od 6,3 odsto. Potom su 18. januara ove godine prodate za 63,15 milijardi po stopi prinosa od 6,15 odsto, a dobra vest za državu je da je trend prinosa opadajući.

EXPO obveznice su, inače, najmlađe dinarske obveznice u ponudi, a Uprava za javni dug je povodom emitovanja saopštila da će država prodajom te benchmark obveznice, između ostalog, obezbediti sredstva za podršku sprovođenju infrastrukturnih projekata u okviru specijalizovane svetske izložbe EXPO koja će biti organizovana u Beogradu 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...