Prihvaćena stopa prinosa od četiri odsto

Država se jeftinije zadužila, prikupila 99,8 miliona evra preko trogodišnjih obveznica

Srbija

26.1.2024 11:25 Autor: Milica Rilak 10

Država se jeftinije zadužila, prikupila 99,8 miliona evra preko trogodišnjih obveznica Država se jeftinije zadužila, prikupila 99,8 miliona evra preko trogodišnjih obveznica
Na prvoj aukciji trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, denominovanih u evrima, koje dospevaju 29. januara 2027. godine država je za budžet prikupila 99,8 miliona... Država se jeftinije zadužila, prikupila 99,8 miliona evra preko trogodišnjih obveznica

Na prvoj aukciji trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, denominovanih u evrima, koje dospevaju 29. januara 2027. godine država je za budžet prikupila 99,8 miliona evra, dok je obim aukcije iznosio 250 miliona evra.

Ukupan obim tražnje na aukciji iznosio je 137 miliona evra, a državne obveznice su prodate po stopi prinosa od četiri odsto na godišnjem nivou.

Obveznice iz najnovije emisije na naplatu dospevaju 29. januara 2027. godine a isplata kupona u iznosu od 4,25 odsto vršiće se godišnje i to svakog 29. januara do datuma dospeća.

Podsetimo da je glavni broker Momentum Securities Nenad Gujaničić u razgovoru za Biznis.rs prognozirao takav ishod aukcije, napominjući da ranije emitovane evroobveznice države koje dospevaju u maju 2027. godine trenutno nose prinos od oko 4,6-4,7 odsto.

Foto: Freepik.com

„Izvesno je da će nove obveznice na domaćem tržištu nositi nižu zaradu. S obzirom na poduži istorijat jeftinijeg zaduživanja države na domaćem tržištu u odnosu na emisije i sekundarno trgovanje u inostranstvu, moglo bi se slobodno prognozirati da će prinos biti značajno niži od spomenute stope“, ocenio je naš sagovornik uoči aukcije u četvrtak, 25. januara.

Tokom aktuelnog kvartala Uprava za javni dug najavila je još dve aukcije dinarskih obveznica – 5. februara i 5. marta – ali kako je u međuvremenu 18. januara prodata gotovo cela emisija EXPO obveznica, sigurno je da će ponuđeni obim hartija biti daleko niži od planiranih 15 milijardi dinara po aukciji.

Planirani obim zaduživanja države putem obveznica u prvom kvartalu iznosio je, inače, 45 milijardi dinara i 250 miliona evra, ali je dinarski deo uveliko premašen pošto su pre nedelju dana investitori kupili osmogodišnje EXPO obveznice u vrednosti od 63,15 milijardi dinara po stopi prinosa od 6,15 odsto.

Ukupna emisija EXPO obveznica inače vredi 110 milijardi dinara, a do sada se putem realizacije tih hartija država zadužila za 105,58 milijardi dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...