Investitori u očekivanju Pauelovog svedočenja i sastanka ECB

Rast prinosa na obveznice evrozone

BankeNovac

6.3.2024 14:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast prinosa na obveznice evrozone Rast prinosa na obveznice evrozone
Prinosi na državne obveznice evrozone porasli su nakon pada dan ranije u očekivanju sastanka o politici Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak, svedočenja predsedavajućeg... Rast prinosa na obveznice evrozone

Prinosi na državne obveznice evrozone porasli su nakon pada dan ranije u očekivanju sastanka o politici Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak, svedočenja predsedavajućeg američkih Federalnih rezervi Džeroma Pauela (Jerome Powell) u sredu i ključne podatke SAD kasnije ove nedelje.

Analitičari su nedavno tvrdili da ECB ne treba da se suprotstavlja određivanju cena politike, jer su tržišta značajno smanjila opklade na smanjenje kamatnih stopa u poslednjih nekoliko godina, prenosi Reuters.

Prinos na nemačke desetogodišnje obveznice, merilo evrozone, poslednji put porastao je za dva bazna poena na 2,34 odsto nakon pada od osam baznih poena u utorak. Prinos je dostigao najviši nivo od novembra prošlog četvrtka od 2,513 procenta.

Prinos na italijanske desetogodišnje obveznice, merilo za periferiju evrozone, porastao je za jedan bazni poen (0,1 odsto) na 3,72 procenta, nakon što je dan ranije opao za 11 baznih poena. Jaz između nemačkog i italijanskog prinosa merilo je premije rizika koje investitori traže da bi zadržali obveznice najzaduženijih zemalja evrozone.

Očekuje se da će ECB u četvrtak odlučiti da ponovo ostaviti kamatne stope nepromenjenim, jer su zvaničnici oprezni i ne žele da požure sa njihovim smanjivanjem pre nego što vide više dokaza da će nedavni pad inflacije biti održan.

Investitori će u sredu i četvrtak pažljivo pratiti izlaganje Pauela kako bi saznali o narednim potezima američke centralne banke. Stručnjaci ocenjuju da Fed nije pod hitnim pritiskom da smanji kamatne stope, imajući u vidu prosperitetnu ekonomiju i zdravo tržište rada.

Pauel će tokom dvodnevnog svedočenja u Kongresu informisati američke zakonodavce o ekonomiji i perspektivi smanjena kamatnih stopa u politički burnoj izbornoj godini u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...