Uprkos rezultatu, menadžeri nešto optimističniji

Pad ekonomske aktivnosti u evrozoni

EUVesti

4.1.2024 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad ekonomske aktivnosti u evrozoni Pad ekonomske aktivnosti u evrozoni
Ekonomska aktivnost u evrozoni u decembru je nastavila da se smanjuje. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa novembarskih 44,2 boda na 44,4 boda,... Pad ekonomske aktivnosti u evrozoni

Ekonomska aktivnost u evrozoni u decembru je nastavila da se smanjuje. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa novembarskih 44,2 boda na 44,4 boda, prema S&P Globalu, ali je ostao ispod granice od 50 bodova koja ukazuje na pad aktivnosti.

Obim proizvodnje i broj radnih mesta bili su manji, prenosi Mina.

Uprkos tome što je indeks ostao ispod granice od 50 bodova, rezultat je najbolji u poslednjih sedam meseci, javlja nemačka agencija DPA. Na to je uticalo manje pogoršanje uslova poslovanja u Nemačkoj i Italiji.

Francuska je u međuvremenu doživela najveće pogoršanje uslova u više od tri i po godine. Na drugom mestu, najveći napredak ostvarila je Grčka.

Očekivanja rasta poboljšana su krajem prošle godine. Proizvođači su u decembru bili optimističniji, što se nije dogodilo od prošlog aprila.

Troškovi proizvodnje nastavili su da padaju, ali manje izraženo nego prethodnih meseci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...