pismo povodom dve i po decenije od uvođenja evropske valute

Evro u proteklih 25 godina pokazao izdržljivost uprkos lošim predviđanjima

EU

30.12.2023 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evro u proteklih 25 godina pokazao izdržljivost uprkos lošim predviđanjima Evro u proteklih 25 godina pokazao izdržljivost uprkos lošim predviđanjima
Valuta Evropske unije, evro, pomaže Evropi da ostane samoopredeljena na globalnom nivou, rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) u tekstu... Evro u proteklih 25 godina pokazao izdržljivost uprkos lošim predviđanjima

Valuta Evropske unije, evro, pomaže Evropi da ostane samoopredeljena na globalnom nivou, rekla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) u tekstu povodom predstojeće 25. godišnjice valute.

„Uvođenje druge najvažnije valute na svetu dalo nam je veću nezavisnost u turbulentnom svetu“, napisala je Lagardova u zajedničkom članku sa Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen), Čarlsom Mišelom (Charles Michel), Robertom Mecolom (Roberta Metsola) i Pašalom Donohoom (Paschal Donohoe) — predsednicima Evropske komisije, Saveta, Parlamenta i Evrogrupe, prenosi Bloomberg.

„Suočavamo se sa rastućim geopolitičkim tenzijama, ne samo sa ilegalnim ratom Rusije protiv Ukrajine, koji zahteva hrabre kolektivne odluke“, rekli su zvaničnici.

„Suočavamo se sa ubrzanom klimatskom krizom koju možemo zaista zajedno da rešimo: emisije ugljenika nisu u granicama. I suočavamo se sa izazovima bez presedana za našu konkurentnost zbog energetskih i industrijskih politika u drugim delovima sveta”, navodi se u pismu.

Uveden u 11 zemalja početkom 1999. godine, evro je bio elektronska valuta prve tri godine. Evrozonu sada čine 20 zemalja, i evro je novčanica koju koristi oko 350 miliona ljudi.

„To je olakšalo život građanima Evrope, koji lako mogu da upoređuju cene, trguju, i da putuju“, istakli su lideri i dodali da je to dalo stabilnost, štiteći rast i radna mesta usred niza kriza.

Evro, koji će 1. januara 2024. proslaviti 25 godina, pokazao je izdržljivost monetarnog aranžmana čiji se propast često predviđao.

  • ELLA

    1.1.2024 #1 Author

    I u narednih 25 godina ce biti u napretku samo mi od toga nemamo nista

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #3 Author

    Nije da se nije radilo na tome.
    Dobar plan…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.1.2024 #4 Author

    Videcemo da li ce tako biti i u buducnosti,sto cisto sumnjam…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...