investitori veruju da će Fed prestati sa podizanjem kamatnih stopa

Evro prema dolaru na najvišem nivou u poslednjih 16 meseci

NovacSvet

17.7.2023 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evro prema dolaru na najvišem nivou u poslednjih 16 meseci Evro prema dolaru na najvišem nivou u poslednjih 16 meseci
Evro je u odnosu na dolar porastao na najviši nivo u poslednjih 16 meseci, pošto inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama popušta, pa investitori očekuju... Evro prema dolaru na najvišem nivou u poslednjih 16 meseci

Evro je u odnosu na dolar porastao na najviši nivo u poslednjih 16 meseci, pošto inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama popušta, pa investitori očekuju da će centralna banka uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Indeks dolara, koji pokazuje kretanje američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje 2,3 odsto, na 99,96 poena, blizu najnižeg nivoa u poslednjih 15 meseci.

Istovremeno, kurs dolara prema evropskoj valuti skliznuo je 2,4 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1227 dolara, a u jednom trenutku čak 1,1245 dolara, što je najviši nivo u poslednjih 16 meseci.

Cena dolara je pala i prema japanskoj valuti, 2,4 odsto, na 138,8 jena (JPY), prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Dolar je bio pod pritiskom nakon što je niz podataka pokazao da inflacija u SAD popušta. Između ostalog, saopšteno je da su potrošačke cene u junu porasle 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok su na godišnjem nivou porasle tri odsto, najmanje od početka 2021. godine. Saopšteno je i da su proizvođačke cijene u junu porasle samo 0,1 odsto na godišnjem nivou, što je njihov najblaži rast od sredine 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uverenje investitora da će američka centralna banka uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa koji traje više od godinu dana.

 • ELLA

  17.7.2023 #1 Author

  Velika borba. Ekonomije se bore za opstanak dollar opstaje

  Odgovori

 • MODESTY

  26.7.2023 #2 Author

  Evro drzi dobru poziciju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.