Mere protiv opadanja vrednosti juana

Kineske banke opet smanjile kamate na depozite u dolarima

BankeNovacSvet

5.7.2023 09:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineske banke opet smanjile kamate na depozite u dolarima Kineske banke opet smanjile kamate na depozite u dolarima
Najveće kineske državne banke snizile su svoje kamatne stope na depozite u dolarima drugi put u poslednjih mesec dana, navelo je više nezavisnih izvora... Kineske banke opet smanjile kamate na depozite u dolarima

Najveće kineske državne banke snizile su svoje kamatne stope na depozite u dolarima drugi put u poslednjih mesec dana, navelo je više nezavisnih izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju. Kineske vlasti preduzele su ove mere kao deo napora da zaustave pad kursa juana.

Kamatne stope koje nude velike državne banke na većinu dolarskih depozita sada su ograničene na 2,8 odsto sa ranijih 4,3 odsto, naveli su izvori Reutersa koji nisu želeli da budu imenovani. Narodna banka Kine, koja izdaje smernice državnim bankama o dolarskim depozitima nije se oglasila ovim povodom.

Trgovci i analitičari ocenjuju da su kreatori politike u Kini zabrinuti da bi produženo opadanja vrednosti juana moglo da obeshrabri strane investicije I da podstakne odliv sredstava u inostranstvo, zbog čega su nastavili sa smanjenjem kamatne stope na dolarske depozite.  

Juan je jedna od najlošijih azijskih valuta ove godine, koja je oslabila za oko pet odsto u odnosu na dolar. To je posledica usporavanja kineske ekonomije I povećanja razlika u prinosu sa SAD. Mera smanjena kamatnih stopa na dolarske depozite trebalo bi da spreči gomilanje dolara i da podstakne devizna poravnanja.

Niže stope mogle bi da obeshrabre domaćinstva u Kini da štede dolare koji donose veće prinose, kao i da podstaknu domaća preduzeća, naročito izvoznike, da izmiruju devizne prihode u juanima. Nove stope primenjuju se od 1. jula, a izvori navode da banke ne nude kamatne stope više od 2,8 odsto ni na velike depozite.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...