Zabrinutost za stanje kineske ekonomije

Juan sve slabiji u odnosu na dolar

NovacSvet

26.6.2023 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 2

Juan sve slabiji u odnosu na dolar Juan sve slabiji u odnosu na dolar
Kineski juan pao je na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih sedam meseci, zbog zabrinutosti tržišta usled usporavanja domaćeg rasta i smanjenja... Juan sve slabiji u odnosu na dolar

Kineski juan pao je na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih sedam meseci, zbog zabrinutosti tržišta usled usporavanja domaćeg rasta i smanjenja izvoza, što je pojačalo pritisak na kinesku valutu, koja trpi i zbog američkih rastućih kamatnih stopa.

Juan je pod pritiskom otkako su američke Federalne rezerve počele da povećavaju kamatne stope prošle godine, jer je to podiglo prinose na američke obveznice iznad onih na kineske obveznice. To je podstaklo globalne investitore da napuste zalihe dug u juanima, prenosi Financial Times.

Međutim, juan je nastavio da slabi ovog meseca, iako je američka centralna banka preskočila povećanje kamatnih stopa u junu. Slabljenje juana trebalo bi da pomogne kineskoj ekonomiji koja zavisi od izvoza, čineći svoju robu jeftinijom za glavne kupce. S druge strane, to otežava situaciju u sektoru nekretnina gde se visoki ofšor dugovi otplaćuju u dolarima.

U ponedeljak juan je pao ta 0,6 odsto na 7,2197 u odnosu na dolar, nakon što su tržišta u Kini ponovo otvorena posle nacionalnog praznika, tokom kojeg, prema zvaničnim podacima, turistička potrošnja nije dostigla nivo pre pandemije. Od kraja marta, juan je oslabio oko pet procenata u odnosu na američki dolar.

Reč je o jednom od najvećih kvartalnih padova vrednosti juana otkako je Kina prekinula meku vezu sa dolarom 2005. godine. Ujedno, to je najoštriji pad od vremena široko rasprostranjenih blokada zbog pandemije, kada je nacionalna ekonomija bila gotovo zaustavljena.

Analitičari ocenjuju da slabost kineske valute odražava sve veću zabrinutost oko osnova na kojima se zasniva ekonomski rast zemlje. Zabrinutost za stanje kineske valute utiče na njenu vrednost od početka drugog kvartala, kao i da je pritisak Feda sada zasenjen zabrinutošću za izvoz koji je prošlog meseca zbeležio iznenađujući pad od 7,5 odsto na godišnjem nivou.

 • colorida_cielo

  28.6.2023 #1 Author

  Bez obzira na pad vrednosti juana Kinezi imaju jaka pokrića da održe stabilnost svoje valute, verovatno će juan postati traženija valuta za međunarodnu trgovinu od dolara.

  Odgovori

 • CIGI

  9.7.2023 #2 Author

  Juan I dolar ce pasti, a euro ce ih nadjacati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...