Oslabila globalna potražnja

Pad kineskog izvoza za 7,5 odsto u maju

Svet

7.6.2023 08:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Pad kineskog izvoza za 7,5 odsto u maju Pad kineskog izvoza za 7,5 odsto u maju
Kineski izvoz opao je u maju prvi put u tri meseca, što je povećalo rizike u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, jer slabi globalna... Pad kineskog izvoza za 7,5 odsto u maju

Kineski izvoz opao je u maju prvi put u tri meseca, što je povećalo rizike u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, jer slabi globalna potražnja. Kineske isporuke u inostranstvo smanjile su se za 7,5 odsto u odnosu na maj prošle godine, na 284 milijarde dolara, pokazali su zvanični rezultati u sredu.

Izvoz u većinu zemalja je smanjen, a dvocifren procenat pada izvoza zabeležen je za SAD, Japan, jugoistočnu Aziju, Francusku i Italiju, prenosi Bloomberg.

Istovremeno, uvoz u Kinu opao je za 4,5 procenata na 218 miijardi dolara, što je bolje od očekivanig pada za osam odsto, ostavljajući trgovinski suficit od 66 milijardi dolara. Pad kineskog uvoza iz Južne Koreje i Tajvana je više od 20 odsto, što je znak slabosti globalne potražnje za elektronikom.

Ekspanzija izvoza ranije ove godine bila je svetla tačka kineske privrede, pomažući joj da podrži oporavak nakon što je Peking napustio stroga pravila protiv širenja pandemije. Međutim, nedavni podaci pokazuju da je oporavak oslabio, uz smanjenje proizvodne aktivnosti u maju i usporavanje rasta prodaje stambenih nekretnina.

Pad izvoza pokazuje kako usporavanje globalne ekonomije počinje da utiče na Kinu, a ekonomisti predviđaju da će se kineski izvoz ukupno smanjiti u ovoj godini. Pad kineskog izvoza i uvoza pokazatelj je da slaba potražnja u zemlji i inostranstvu ometa oporavak.

Analitičari ocenjuju da će razočaravajući podaci verovatno primorati Peking da pruži više podsticaja za jačanje rasta. Neki ekonomsti očekuju da će centralna banka smanjiti stopu obavezne rezerve za banke u narednim mesecima, a pominju i smanjenje kamatne stope u narednim mesecima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...