Svetla tačka druge najjače svetske ekonomije

Rast kineskog uslužnog sektora

SvetVesti

5.6.2023 09:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rast kineskog uslužnog sektora Rast kineskog uslužnog sektora
Kineski uslužni sektor zabeležio je peti uzastopni mesec ekspanzije u maju, predstavljajući svetlu tačku u nacionalnoj ekonomiji, čiji je oporavak neujednačen, a proizvodnja usporena.... Rast kineskog uslužnog sektora

Kineski uslužni sektor zabeležio je peti uzastopni mesec ekspanzije u maju, predstavljajući svetlu tačku u nacionalnoj ekonomiji, čiji je oporavak neujednačen, a proizvodnja usporena.

Caixin, indeks menadžera nabavke opštih usluga u Kini, dostigao je 57,1 u prošlom mesecu, što je znatno iznad vrednosti 50 koja razdvaja ekspanziju od kontrakcije, prenosi Financial Times.

Kineski uslužni sektor snažno je ojačao nakon ukidanja Covid-19 ograničenja krajem prošle godine, dok su fabrike u Kini i dalje ispod pređašnjeg nivoa proizvodnje. Zemlja se suočava sa visokom nezaposlenošću mladih i usporavanjem izvoza.

Kineska ekonomija oporavila se brže nego što se očekivalo u prvom tromesečju, ali je izgubila zamah početkom drugog, nakon što su aprilski podaci bili slabiji od očekivanih. Fabrička aktivnost u maju opala je brže nego što se očekivalo zbpg slabljenja potražnje, pojačavajući neuravnoteženost ekonomskog oporavka, prenosi Reuters.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...