sektoru nekretnina potrebno vreme za tranziciju

Snažna monetarna politika za ekonomski oporavak Kine

BankeNovac

25.2.2023 15:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Snažna monetarna politika za ekonomski oporavak Kine Snažna monetarna politika za ekonomski oporavak Kine
Očekuje se da će se kineska ekonomija generalno oporaviti 2023. godine, a monetarna politika će biti precizna i snažna, navela je centralna banka u... Snažna monetarna politika za ekonomski oporavak Kine

Očekuje se da će se kineska ekonomija generalno oporaviti 2023. godine, a monetarna politika će biti precizna i snažna, navela je centralna banka u svom kvartalnom izveštaju o sprovođenju politike.

Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da će se fokusirati na podršku ekspanziji domaće tražnje i stabilizaciji ekonomskog rasta i cena, prenosi Reuters.

Međutim, navodi se da spoljno okruženje ostaje „kompleksno“, dodajući da osnove oporavka domaće privrede „nisu čvrste“. U izveštaju se takođe navodi da je sektoru nekretnina potrebno vreme za tranziciju dok i dalje postoji pritisak da se uravnoteže fiskalni prihodi i rashodi lokalnih samouprava.

Kina će u narednom periodu pažljivo pratiti trend i promene u inflaciji i održavati stabilne cene energenata i hrane, navodi se u izveštaju.

„Druga po veličini svetska ekonomija se stabilizuje i poboljšava, ali se i dalje suočava sa mnogim izazovima“, rekao je premijer Li Kećijang na sastanku vlade u sredu.

Ekonomski rast zemlje usporen je na jedan od najgorih nivoa u poslednjih pola decenije zbog strogih blokada Covid-19. PBOC će održati likvidnost razumno dovoljnom i održati efektivni kreditni rast, navodi se u izveštaju.

Centralna banka se takođe obavezala da će poboljšati društvena očekivanja i jačanje poverenja, uglavnom se fokusirajući na stabilizaciju ekonomskog rasta, zapošljavanje i cene.

Problematični sektor nekretnina pokazao je pokušaj oporavka, PBOC je saopštila da će zadovoljiti razumnu potražnju za finansiranjem u ovom sektoru, ali i da insistira na tome da se nekretnine ne koriste kao kratkoročno sredstvo za stimulisanje privrede.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...