poziva se na poštovanje suvereniteta "svih zemalja"

Kineski predlog za mir u Ukrajini

Svet

24.2.2023 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kineski predlog za mir u Ukrajini Kineski predlog za mir u Ukrajini
Kina je pozvala na prekid vatre između Rusije i Ukrajine u predlogu od 12 tačaka za okončanje rata koji je, kako prenose zapadni mediji,... Kineski predlog za mir u Ukrajini

Kina je pozvala na prekid vatre između Rusije i Ukrajine u predlogu od 12 tačaka za okončanje rata koji je, kako prenose zapadni mediji, zapravo ponudio smanjenu podršku Moskvi kako sukob ulazi u drugu godinu.

Doduše, nekoliko mera koje je Kina iznela u dokumentu o stavu objavljenom u petak bi, ako se sprovede, ponudio jasne koristi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. To uključuje meru prekida vatre, koja bi “zamrznul”a ruske trupe na teritoriji Ukrajine, kao i poziv da se odmah ukinu sve sankcije koje nije odobrio Savet bezbednosti UN, gde Rusija ima pravo veta.

Predlog “neće biti startna pozicija za pregovore za SAD i većinu evropskih zemalja“, rekao je Nil Tomas (Neil Thomas), viši analitičar u Eurasia Group, savetodavnoj i konsultantskoj firmi za političke rizike.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan), govoreći na CNN-u, rekao je da je predlog Kine trebalo da se završi nakon prve tačke, koja poziva na “poštovanje suvereniteta svih zemalja”.

Kineske preporuke su usledile dan nakon što se ta zemlja uzdržala od rezolucije Ujedinjenih nacija koja poziva na prekid rata. Mera je usvojena odnosom glasova 141:7, uz 32 uzdržana.

Rezolucija UN je uključivala zahtev za povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

  • GOCA BG

    26.2.2023 #1 Author

    Dzaba Kina predlaze,ceo svet je protiv Rusije..

    Odgovori

  • TATJANA

    27.2.2023 #2 Author

    Genijalna Kina sa odličnim planom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...