Upozorenje Međunarodne agencije za energetiku

Birol: Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom

EUSvetU fokusu

23.2.2023 17:28 Autor: Vladimir Jokanović 5

Birol: Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom Birol: Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom
Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je da Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom uprkos velikom padu cena... Birol: Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je da Evropa još nije dobila energetski rat sa Rusijom uprkos velikom padu cena gasa. On je pozvao evropske vlade da ostanu fokusirane na očuvanje i povećanje snabdevanja.

Birol je naveo da, iako je EU u velikoj meri izbegla potpunu energetsku krizu nakon prekida snabdevanja gasom iz Rusije, zbog čega se strahovalo od široko rasprostranjene nestašice i restrikcije struje. Prema njegovim rečima, sledeća zima bi mogla da se pokaže kao veći izazov, ukoliko bude hladnije, prenosi Financial Times.

„Rusija je igrala na energetsku kartu i nije pobedila, ali bilo bi previše reći da je Evropa već dobila energetsku bitku. Mislim da je Evropa uradila dobar posao. Njena strategija bila je veliki uspeh, ali je rizično biti previše samouveren pred sledeću zimu“, rekao je Birol.

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su za oko 85 odsto od avgusta kada su bile na maksimalnim vrednostima višim od 300 evra po megavat satu (MWh). Zahvaljujući alternativnom načinu snabdevanja i očuvanju zaliha usled toplog vremena, u skladištima je ostalo dovoljno gasa do kraja zime.

Birol je upozorio da bi Rusija mogla dodatno da smanji preostalih 20 odsto predratnih isporuka gasa za Evropu, koje i dalje šalje gasovodima preko Ukrajine i Turske. Očekuje se da će se zaoštriti konkurencija za snabdevanje tečnim prirodnim gasom pomorskim putem zbog daljeg otvaranja kineske ekonomije, što bi otežalo punjenje evropskih skladišta tokom leta.

Cene gasa u Evropi i dalje su dva do tri puta više nego što su bile pre smanjenja isporuka iz Rusije, što i dalje predstavlja rizik za evropsku ekonomiju. Birol je istakao da su cene tečnog gasa u Evropi sedam puta više nego u SAD, dok je struja tri puta skuplja nego u Kini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...