Nastavljeni razgovori o novim merama Brisela protiv Moskve

EU još bez dogovora o desetom paketu sankcija

EU

23.2.2023 11:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU još bez dogovora o desetom paketu sankcija EU još bez dogovora o desetom paketu sankcija
Zemlje članice Evropske unije još nisu postigle dogovor o novom, desetom paketu sankcija Rusiji. Sastanci u sredu nisu doneli dogovor, pa su razgovori nastavljeni... EU još bez dogovora o desetom paketu sankcija

Zemlje članice Evropske unije još nisu postigle dogovor o novom, desetom paketu sankcija Rusiji. Sastanci u sredu nisu doneli dogovor, pa su razgovori nastavljeni kako bi paket bio izglasan do petka 24. februara kada je planirano da bude proglašen na godišnjicu početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Predloženi paket uključuje ograničenja trgovine sa Rusijom do vrednosti od 10 milijardi evra, uključujući zabranu uvoza guma iz Rusije u EU, kao i izvoz u Rusiju tehničke opreme i rezervnih delova, prenosi Euractiv. Evropska komisija takođe traži intenzivno praćenje ruske imovine i izveštavanje o tome, tražeći načine da iskoristi rusku imovinu za obnovu Ukrajine.

Prema diplomatskim izvorima koji su govorili pod uslovom anonimnosti, postoji nekoliko nerešenih pitanja u razgovorima, uključujući uvoz guma i obavezu izveštavanja. Izvori navode da veruju da će dogovor biti postignut u četvrtak posle podne, a da će biti formalno proglašen u petak.

Novi, deseti evropski paket sankcija osmišljen je da oteža finansiranje ratnih napora Moskve, uključujući i uklanjanje više banaka iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT. Takođe je planirano stavljanje na crnu listu pojedinaca koji su povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom zbog proizvodnje dronova korišćenih u Ukrajini.

Kijev je apelovao na EU da ide još dalje sa sankcijama, ali Mađarska, Bugarska, Francuska i Belgija bile su protiv ograničavanja saradnje sa ruskom nuklearnom industrijom i neće prestati da uvozi dijamante. Prema navodima agencije Reuters, EU želi da sankcioniše pojedince kji su navodno umešani u ilegalnu deportaciju dece iz Ukrajine.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) izjavila je ranije ovog meseca tokom posete Kijevu da će EU proglasiti deseti paket sankcija protiv Rusije 24. februara na godišnjicu početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu.

  • GOCA BG

    23.2.2023 #1 Author

    Posto kasne,mogli bi odmah da smisle i 11paket…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...