Američki predsednik u Varšavi povodom godišnjice rata u Ukrajini

Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva

EUSvet

21.2.2023 18:56 Autor: Vladimir Jokanović 2

Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u utorak u Varšavi da je Kijev jak, ponosan i slobodan, iako se pre godinu dana... Bajden: Naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je u utorak u Varšavi da je Kijev jak, ponosan i slobodan, iako se pre godinu dana svet pripremao za pad Kijeva. Bajden je aludirao na rusku vojnu invaziju na Ukrajinu koja je počela 24. februara prošle godine.

Američki predsednik je istakao da je dan ranije boravio u glavnom gradu Ukrajine, kao i da podrška SAD i njenih saveznika Ukrajini ostaje nepokolebljiva. Govor Bajdena usledio je nekoliko sati nakon govora ruskog predsednika Vladimira Putina koji je optužio Zapad za rat u Ukrajini, prenosi CNN.

Osvrćući se na početak rata, Bajden je rekao da su se izazovi invazije proširili izvan granica Ukrajine.

„Kada je Rusija izvršila invaziju, nije samo Ukrajina bila testirana. Ceo svet se suočio sa vekovnim testom. Evropa je bila na testu, Amerika je bila na testu, NATO je bio na testu“, rekao je američki predsednik.

Prema ocenama izveštača činilo se da se Bajden zatim obratio direktno Putinu, govoreći: „Ne, ne. Nećeš uzeti moju zemlju. Ne, nećeš mi uzeti slobodu. Ne, nećete mi uzeti budućnost. Ukrajina, Ukrajina nikada neće biti pobeda Rusije. Nikada. Naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva“.

Bajden je prethodno najavio da će se SAD pridružiti novim evropskim sankcijama protiv Moskve i predstaviti još jedan paket bezbednosne pomoći Ukrajini, pored desetina milijardi dolara već uplaćenih ove godine. Na sastancima sa predsednikom Poljske Andžejem Dudom i drugim istočnoevropskim saveznicima, on je ponovio svoju posvećenost bezbednosti tih zemalja.

Prema navodima neimenovanih američkih i evropskih zvaničnika, Putinovi ciljevi se nisu promenili otkako je započeta invazija pre godinu dana. Oni su ocenili da je Rusija uprkos borbi za moć između ruskog Ministarstva odbrane i plaćeničke vojske Vagner, nedavno ostvarila uspehe na frontu oko grada Bahmuta.

  • TATJANA

    22.2.2023 #1 Author

    Mogao bi da se povuce iz politike odmah

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.2.2023 #2 Author

    Dobro je da je izlapeli starac uspeo da izgovori smislenu rečenicu, mada su, sve što je rekao, priče za malu decu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...