Iznenadna poseta američkog predsednika Ukrajini

Bajden u Kijevu

Svet

20.2.2023 12:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Bajden u Kijevu Bajden u Kijevu
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) došao je u ponedeljak u nenajavljenu posetu Kijevu u znak podrške uoči godišnjice početka rata. Bajden je obećao... Bajden u Kijevu

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) došao je u ponedeljak u nenajavljenu posetu Kijevu u znak podrške uoči godišnjice početka rata. Bajden je obećao ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom ukrajinske prestonice kad je Bajden stigao u Kijev, iako nije bilo izveštaja o ruskim raketnim ili vazdušnim udarima. „Vaša poseta je izuzetno važan znak podrške za sve Ukrajince“, rekao je Zelenski, dodajući da je sa Bajdenom razgovaro o isporukama oružja dugog dometa, prenosi Reuters.

Bela kuća saopštila je da će Bajden objaviti dodatne američke sankcije Rusiji i vojnu podršku Ukrajini, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje. Bajdenova poseta došla je dan pre najavljenog velikog obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, od koga se očekuje da izloži ruske ciljeve za drugu godinu rata.

Vašington je prethodnih dana više puta izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Kina počne da snabdeva Rusiju oružjem. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je tim povodom da SAD „nisu u poziciji da postavljaju zahteve Kini“, kao i da je kinesko „sveobuhvatno partnerstvo sa Rusijom“ stvar dve nezavisne države.

Kijev koji dobija velike količine zapadnog naoružanja za planiranu kontraofanzivu u poslednje vreme se uglavnom branio, tvrdeći da ukrajinska vojska nanosi velike gubitke ruskim snagama. Američki predsednik najavio je posetu Poljskoj povodom godišnjice početka ruske invazije na ukrajinsku teritoriju 24. februara.

  • Tina

    20.2.2023 #1 Author

    Pravo iznenadjenje, stim da bi bilo bolje da je povod posete bio prestanak rata

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.2.2023 #2 Author

    Nije Bajden dosao samo da da podrsku Ukrajini…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.2.2023 #3 Author

    Ciljevi njegove posete su drugačiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...