Ukrajinski predsednik pozvan na samit evropskih lidera

Bezbednosni rizik posete Zelenskog Briselu

EUSvetVesti

6.2.2023 13:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bezbednosni rizik posete Zelenskog Briselu Bezbednosni rizik posete Zelenskog Briselu
Evropska unija planira da ove nedelje ugosti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom samita evropskih lidera u Briselu. Iako postoje bezbednosni problemi, koji prete da... Bezbednosni rizik posete Zelenskog Briselu

Evropska unija planira da ove nedelje ugosti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tokom samita evropskih lidera u Briselu. Iako postoje bezbednosni problemi, koji prete da poremete posetu ukrajinskog lidera, očekuje se da će on govoriti u Evropskom parlamentu.

Zelenski je prošle nedelje ugostio u Kijevu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen (Ursula von der Layen) i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel). „Postoje veliki rizici ako negde odem. To je tačno“, rekao je Zelenski novinarima, prenosi Financial Times.

Njegovo putovanje u Brisel bilo bi drugo napuštanje Ukrajine od početka rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik u decembru je posetio Vašington.

Lideri 27 država članica EU sastaće se u četvrtak u Briselu na samitu na kojem je planiran i razgovor o Ukrajini. Lideri EU već nekoliko meseci navode da traže pravni način da rusku imovinu blokiranu sankcijama preusmere u obnovu Ukrajine.

Zelenski bi trebalo da govori na posebnoj sednici EP u skladu sa predloženim planom, koji je predmet bezbednosnih zabrinutosti. Prilikom prošlonedeljne posete Kijevu, EU je pohvalila napredak Ukrajine u ispunjavanju kriterijuma za kandidaturu za članstvo u EU, o čemu će zvanično mišljenje EK predstaviti u junu.

  • GOCA BG

    6.2.2023 #1 Author

    Da su hteli da ga likvidiraju,vec bi davno to ucinili,moze slobodno da putuje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...