Prvo obraćanje američkog predsednika novom sazivu Kongresa

Bajden traži podršku republikanaca za obnovu ekonomije

Svet

8.2.2023 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bajden traži podršku republikanaca za obnovu ekonomije Bajden traži podršku republikanaca za obnovu ekonomije
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je republikance da mu pomognu da „završi posao“ obnove ekonomije i vraćanja vere u američku demokratiju u... Bajden traži podršku republikanaca za obnovu ekonomije

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je republikance da mu pomognu da „završi posao“ obnove ekonomije i vraćanja vere u američku demokratiju u svom prvom obraćanju novom, podeljenom sazivu Kongresa. Bajden je optimistički naveo da je nacija jača i stabilnija nego kada je preuzeo dužnost pre dve godine.

On je pozvao na akciju u vezi sa reformom policije, kontrolom oružja i klimatskom krizom, prenosi Guardian. Bajden je takođe istakao zasluge svoje administracije za obuzdavanje pandemije, rast radnih mesta i jačanje demokratije „kojoj prete antidemokratske snage u zemlji i inostranstvu. Da bi se napredak zemlje nastavio, Bajden tvrdi da mu je potrebna podrška republikanske većine u Predstavničkom domu Kongresa.

„Mojim republikanskim prijateljima, ako smo mogli da radimo zajedno u prošlom (sazivu) Kongresu, nema razloga da ne možemo da radimo zajedno i u ovom novom Kongresu“, rekao je Bajden, čestitajući postavljenje predsedavajućem, republikancu Kevinu Makartiju (Kevin McCarthy) sa kojim je delio podijum.

Bajden je ukazao na znakove poboljšanja ekonomskih izgleda, ublažavanje inflacije i stope nezaposlenosti u SAD od 3,4 odsto, što je najniže za protekle 53 godine. „Poslovi se vraćaju. Vraća se ponos zbog izbora koje smo napravili u poslednje dve godine“, rekao je američki predsednik, dodajući da plan obnove zemlje funkcioniše.

Dok je apelovao na dvostranačje, Bajden je izneo konkretne argumente protiv ekonomske agende svojih političkih rivala, koji nastoje da ponište neka od njegovih dostignuća u unutrašnjoj politici. „Nemojte da pogrešite. Ukoliko pokušate da učinite bilo šta da povećate cene lekova na recept, uložiću veto“, upozorio je Bajden.

Izgledi za dvopartijsku saradnju u Kongresu, ocenjuju se kao slabi, jer republikanci u Predstavničkom domu pokreću seriju politički nabijenih istraga o predsedniku, njegovoj porodici i njegovoj administraciji. U nekoliko navrata tokom obraćanja u utorak, republikanci su prekidali Bajdenov govor, rugajući se ili vičući, uprkos Makartijevim pokušajima da ih umiri.

SAD i Kina
Foto: Tanjug/AP

Bajden je zamolio Kongres, tonom koji su mediji opisali kao populistički, da „nagradi rad, a ne bogatstvo“, usvajanjem njegovog predloga oporezivanja milijardera. Makarti je zahtevao smanjenje državne potrošnje u zamenu za republikansku podršku za podizanje gornje granice vladinog duga. Ministarstvo finansija upozorilo je da bi granica morala da bude podignuta do juna, kako bi SAD izbegle opasnost od neizvršenja obaveza.

Bajden je upozorio da će se SAD zaštititi ukoliko Kina bude ugrozila njen suverenitet. „Posvećen sam radu sa Kinom, tamo gde on može da unapredi američke interese i da koristi svetu, ali nemojte da pogrešite. Ukoliko Kina bude ugrozila naš suverenitet, mi ćemo delovati da zaštitimo zemlju“, rekao je Bajden, prenosi Financial Times.

Njegovom komentaru prethodila je eskalacija tenzija između Kine i SAD tokom prethodnih dana, nakon što je Pentagon u subotu oborio iznad Atlantskog okeana kineski balon, tvrdeći da je špijunski. Peking je demantovao da je reč o špijunskom balonu, navodeći da je u pitanju civilni meteorološki balon koji je nošen vetrom slučajno odleteo do teritorije SAD. Povodom ovog incidenta američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) otkazao je najavljenu posetu Kini.

Bajden je takođe rekao da njegovi ekonomski planovi, sa stotinama milijardi dolara subvencija za domaću proizvodnju poluprovodnika, pomažu da SAD pobede u ekonomskoj konkurenciji. „Neću se izviniti što ulažemo da bismo Ameriku ojačali. Ulaganje u američke inovacije, u industrije koje će definisati budućnost i u kojima kineska vlada namerava da dominira“, rekao je Bajden.

Za rat u Ukrajini, američki predsednik je rekao da predstavlja „izazov veka“ za svet i SAD. Obraćajući se ukrajinskoj ambasadorki Oksani Markarovoj koja je prisustvovala obraćanju kao počasni gost Kongresa, Bajden je naveo da je „Amerika ujedinjenja u podršci Ukrajini“ i da će biti uz Kijev koliko god bude potrebno. On je naveo da SAD ulažu u modernizaciju vojske kako bi se očuvala njena stabilnost i odvratila agresija.

  • GOCA BG

    8.2.2023 #1 Author

    Iznenadjena s da je sve ovo mogao da sroci,vidi se da je vezbao…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...