Tržišta u očekivanju zasedanja američke centralne banke

Fed na putu daljeg usporavanja rasta kamatnih stopa

AnalizaBankeBerza

30.1.2023 13:03 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fed na putu daljeg usporavanja rasta kamatnih stopa Fed na putu daljeg usporavanja rasta kamatnih stopa
Svetska tržišta sa nadom i strepnjom dočekala su ovu nedelju u kojoj će tri velike zapadne centralne banke održati prve sastanke u tekućoj godini... Fed na putu daljeg usporavanja rasta kamatnih stopa

Svetska tržišta sa nadom i strepnjom dočekala su ovu nedelju u kojoj će tri velike zapadne centralne banke održati prve sastanke u tekućoj godini na temu povećanja kamatnih stopa. Banka Engleske, Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve verovatno će ponovo povisiti stope, ali za manji procenat nego u prethodnih nekoliko meseci.

Najviše pažnje privlači Fed, čiji će Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka u sredu saopštiti odluku o eventualnom usporavanju povećanja kamatnih stopa. Očekivanja o smanjenju rasta kamatnih stopa porasla su jer je godišnja inflacija u SAD opala u decembru na 6,5 odsto, što je najniži nivo u poslednjih više od godinu dana.

Nakon što je smanjila kamatne stope na nulti nivo posle izbijanja pandemije Covid-19 početkom 2020. godine, američka centralna banka počela je da povećava stope u martu prošle godine. Kamatna stopa Feda trenutno je na 4,25 do 4,50 odsto, nakon kumulativnog povećanja od 425 baznih poena (4,25 procenata).

Na tržištima preovlađuje očekivanje da će Fed posegnuti za novim povećanjem, ovoga puta za 25 baznih poena, odnosno 0,25 odsto, prenosi Investing. Prema ocenama analitičara, Fed bi mogao ponovo u martu da povisi kamatne stope za 0,25 odsto, a zatim da ih zadrži neko vreme na oko pet odsto, bez daljeg povećanja.

Foto: FED / Youtube screenshot

Ključni podaci za američku ekonomiju pokazali su se prošle nedelje nešto boljim od očekivanih, što je pojačalo nade investitora da će Fed usporiti i zatim ukočiti rast kamatnih stopa. Podsetimo, Fed je u decembru povisio kamatne stope za 0,5 odsto nakon četiri uzastopna povećanja za 0,75 odsto.

Fed je odlučio da uspori tempo rasta kamatnih stopa u decembru nakon niza podataka o inflaciji koji su bili bolji od očekivanih i ukazivali na to da potražnja potrošača počinje da opada. To se dogodilo uporedo sa ublažavanjem zastoja u lancu snabdevanja i smanjenjem cena energije.

BDP od 2,9 odsto u SAD u četvrtom kvartalu takođe je bio nešto bolji od očekivanog, iako sugeriše usporavanje ogromnog rasta potrošnje. Potrošački deflator obećava dalje ublažavanje inflacije, koje bi ipak trebalo da bude sporije od tržišnih očekivanja. U isto vreme, usporavanje rasta kamatnih stopa trebalo bi da omogući „meko sletanje“, odnosno izbegavanje duboke recesije.

Izvršni direktor kompanije Tesla i jedna od najbogatijih osoba na svetu, Ilon Mask (Elon Musk) izrazio je zabrinutost zbog daljeg povećanja kamatnih stopa, navodeći da bi to moglo da slomi berzu, prenosi Yahoo Finance. On je rekao da bi stope uskoro mogle da premaše prosečni prinos berzanskog indeksa S&P 500, ukoliko Fed podigne kamatne stope iznad šest odsto.

„Zašto u suštini ne biste stavili svoj novac na državne zapise ili na štedni račun, umesto u S&P 500, ako je berzanski indeks promenljiv, a kamatna stopa banke nije? Fed preti da slomi vrednost svih akcija. To je prilično ozbiljna opasnost“, ocenio je Mask.

 • Jovana24

  30.1.2023 #1 Author

  Ma…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  30.1.2023 #2 Author

  Za male zemlje ovo je samo priča jer svakoga dana je sve više stanovnika je na ivici siromastva

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...