Kamate će na kraju biti veće od prognoziranih

Fed: Uskoro sporiji tempo povećanja kamatnih stopa

BankeNovacSvet

24.11.2022 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed: Uskoro sporiji tempo povećanja kamatnih stopa Fed: Uskoro sporiji tempo povećanja kamatnih stopa
Zvaničnici Federalnih rezervi na sastanku održanom ranije ovog meseca zaključili su da bi uskoro bilo prikladno da se uspori tempo povećanja kamatnih stopa, signalizirajući... Fed: Uskoro sporiji tempo povećanja kamatnih stopa

Zvaničnici Federalnih rezervi na sastanku održanom ranije ovog meseca zaključili su da bi uskoro bilo prikladno da se uspori tempo povećanja kamatnih stopa, signalizirajući da centralna banka naginje ka smanjenju, odnosno na povećanje od 50 baznih poena u decembru.

„Značajna većina učesnika ocenila je da bi usporavanje tempa rasta verovatno uskoro bilo prikladno“, navodi se u zapisniku sa njihovog sastanka 1. i 2. novembra objavljenom u sredu u Vašingtonu, prenosi Bloomberg Adria.

Istovremeno, pojedini zvaničnici su zaključili da je „krajnji nivo stope federalnih sredstava, koji bi bio neophodan za postizanje ciljeva komiteta, bio nešto viši nego što su ranije očekivali“.

Na prethodnom sastanku su zvaničnici podigli referentnu stopu za 75 baznih poena četvrti put uzastopno, na 3,75 do četiri odsto, produžujući najagresivniju kampanju pooštravanja od 1980-ih u cilju borbe protiv inflacije.

Zvaničnici su razgovarali o efektima zaostajanja u monetarnoj politici i efektima na ekonomiju i inflaciju, kao i o tome koliko brzo će kumulativno pooštravanje početi da utiče na potrošnju i zapošljavanje. Brojni zvaničnici Feda rekli su da bi sporiji tempo povećanja stopa omogućio centralnim bankarima da procene napredak u ostvarenju svojih ciljeva.

„Neizvesna zaostajanja i veličine povezane sa efektima mera monetarne politike na ekonomsku aktivnost i inflaciju bili su među razlozima zašto je takva procena važna“, navodi se u zapisniku.

Fed je u svojoj izjavi o politici naveo da će stope nastaviti da rastu na „dovoljno restriktivan“ nivo, uzimajući u obzir kumulativna pooštravanja i kašnjenje u politici.

Predsedavajući Džerom Pauel (Jerome Powell) objasnio je posle sastanka da će stope na kraju biti veće nego što su zvaničnici očekivali kada su podneli prognoze u septembru, uz signal da će tempo povećanja biti umereniji u budućnosti.

Nekoliko zvaničnika od tada podržalo je prebacivanje na smanjenje na 50 baznih poena kada se okupe sledećeg meseca. Investitori vide stvari na isti način, dok se klade da će stope dostići vrhunac oko pet odsto do sredine 2023. godine, prema fjučersima.

Pauel ima priliku da utiče na ta očekivanja u govoru u Vašingtonu koji je zakazan za 30. novembar.

Od novembarskog skupa, ekonomski podaci pokazuju umeren rast sa izvesnim znacima usporavanja inflacije usred još uvek velike potražnje za radnom snagom. Poslodavci u SAD su prošlog meseca otvorili 261.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti je blago porasla na 3,7 odsto, iako je i dalje veoma niska na istorijskoj osnovi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...