Dodatno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke

Fed četvrti put od juna povećao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto

BankeIzdvajamoSvet

2.11.2022 19:10 Autor: Marko Andrejić 0

Fed četvrti put od juna povećao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto Fed četvrti put od juna povećao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto
Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, četvrti put od juna, i to za novih 0,75 odsto. Tako je... Fed četvrti put od juna povećao referentnu kamatnu stopu za 0,75 odsto

Američka centralna banka Federalne rezerve (Fed) povećala je u sredu kamatne stope, četvrti put od juna, i to za novih 0,75 odsto. Tako je ukupan rast kamata od sredine 2022. godine dostigao 300 baznih poena, što je više od početka osamdesetih godina kada je sprovedena najoštrija kampanja monetarnog zatezanja do sada.

Fed je na ovaj način pokazao nameru da nastavi sa zaoštravanjem monetarne politike u svojoj borbi da zauzda rekordnu inflaciju u SAD u poslednje četiri decenije.

Zvaničnici Feda proglasili su povećanje kamatne stope od 75 baznih poena, što će podići ukupnu referentnu stopu na federalne fondove na nivo između 3,75 i četiri odsto, najviši od 2008. godine.

Fed je naveo da će verovatno biti potrebna dodatna povećanja kamata, da bi se stope dovele na nivo koji je „dovoljno restriktivan da bi se inflacija vratila na dva odsto tokom vremena“, navodi se u saopštenju Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) objavljenom u Vašingtonu nakon dvodnevnog sastanka.

Zvaničnici Feda takođe su naglasili da će prilikom određivanja tempa budućih povećanja „uzeti u obzir kumulativno zaoštravanje monetarne politike, zaostajanja kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomska i finansijska kretanja“.

Prve reakcije stigle su sa berze, gde je indeks S&P 500 porastao 0,7 odsto nakon što je Fed najavio da će podići kamatne stope za 75 baznih poena, oporavljajući se od gubitaka ranije tokom dana.

Foto: FED / Youtube screenshot

Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je na konferenciji za novinare da je Fed posvećen vraćanju inflacije na ciljani nivo od dva odsto i naglasio da je stabilnost cena najbitnija. On je istakao da je i dalje prisutan značajan pritisak na cene robe i usluga i dodao da „i dalje postoji prostor za dodatni rast kamata“.

„Ostaćemo na ovom kursu sve dok posao ne bude završen“, istakao je predsednik Feda.

Kada je reč o američkoj privredi, Pauel je naveo da indikatori pokazuju skroman rast BDP-a u četvrtom kvartalu od 2,6 odsto. Ipak, tržište rada i dalje dobro stoji.

Takođe je ocenio da bi novo povećanje kamata moglo da ima efekte na strani tražnje, na primer na tržištu nekretnina.

Kamate do marta idu na pet odsto?

Naučni saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić rekao je za Biznis.rs da bi Fed do marta 2023. godine mogao da podigne kamatne stope do pet odsto, jer inflacija i dalje raste, a osnovni cilj monetarnih vlasti je njeno obaranje. Istovremeno, Fed tradicionalno vodi računa o tržištu rada, gde je situacija i dalje dosta dobra.

„Iako se najavljuje najveća ekonomska kriza, stanje na tržištu rada je i dalje dobro“, naveo je Nikolić.

On je ocenio da nema znakova da se privredna aktivnost u SAD usporava, ali da je problem sa obezvređivanjem imovine na berzi.

„U ovom trenutku je imovina obezvređena. Vrednost tehnoloških akcija vraćena je pet godina unazad, a građani nisu zadovoljni standardom, zbog opadanja kupovne moći“, rekao je naš sagovornik.

Predstojeći izbori za Senat i Predstavnički dom Kongresa 8. novembra mogli bi da donesu promene u politici SAD. Neki od zvaničnika centralne banke počeli su da signaliziraju da žele da počnu da smanjuju povećanja kamatnih stopa ili da potpuno prekinu sa tim početkom iduće godine.

  • MIŠKOVIĆ

    2.11.2022 #1 Author

    Kamate su otišle u nebo a tek se očekuje isoka inflacija. Kod nas se mnogo više oseća skok inflacije je je mnogo siromasnih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...