U očekivanju odluke američke centralne banke

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa za 0,75 odsto

Svet

31.10.2022 15:06 Autor: Vladimir Jokanović 1

Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa za 0,75 odsto Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa za 0,75 odsto
Američke Federalne rezerve najverovatnije će u sredu ponovo povećati kamatne stope za 0,75 odsto, što bi bilo četvrto uzastopno veliko povećanje. Takođe je moguće... Fed pred novim povećanjem kamatnih stopa za 0,75 odsto

Američke Federalne rezerve najverovatnije će u sredu ponovo povećati kamatne stope za 0,75 odsto, što bi bilo četvrto uzastopno veliko povećanje. Takođe je moguće da bi još jedno podizanje kamatne stope moglo da usledi u decembru, a investitori su zabrinuti da bi Fed agresivnom monetarnom politikom mogao da pošalje ekonomiju SAD u recesiju.

Tržište nekretnina već je počelo da pokazuje neke znakove napetosti, a prinosi na obveznice porasli su zbog politike američke centralne banke. Stope na hipoteke takođe su naglo porasle ove godine, prenosi CNN.

Sve više demokratskih poslanika u Kongresu upozorava predsednika Feda Džeroma Pauela (Jerome Powell) da uspori povećanje kamatnih stopa zbog rizika od recesije.

Prema procenama analitičara, Fed će verovatno nastaviti da se fokusira na obuzdavanje inflacije kroz povećanje kamatnih stopa, sve dok tržište rada bude ostalo zdravo. Solidan oporavak BDP-a u trećem kvartalu, nakon dva uzastopna tromesečja, doneo je određeni optimizam, ali nije sasvim umirio strah od recesije. Inflacija u SAD u septembru je dostigla 8,2 odsto.

Ekonomisti smatraju da je od ključnog značaja da se kreatori politike Feda pripreme za usporavanje potražnje, jer zaostali uticaj rasta kamatnih stopa i inflacije počinje da vrši snažan pritisak na ekonomsku aktivnost. Prema mišljenju mnogih, privreda je u opasnosti od pada u recesiju u bliskoj budućnosti.

Džerom Pauel / Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, dolar je ojačao u ponedeljak nakon što su snažni podaci o potrošnji građana ukazali na uporan inflatorni pritisak, hladeći očekivanja da bi Fed mogao da uspori svoju politiku agresivnog povećavanja kamatnih stopa, prenosi CNBC.

Procene stručnjaka govore da inflacija u SAD još nije dostigla maksimalne vrednosi, ali da je blizu.

Povećanje kamatne stope za 0,75 procenata, koje ove nedelje očekuju ekonomisti, dovelo bi referentnu stopu centralne banke na nivo od 3,75 do četiri odsto. Odluka će biti saopštena u sredu nakon dvodnevnog sastanka članova Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FCOM). Prema ocenama analitičara, glavno je pitanje da li će Pauel dati tržištu signal za smanjenje rasta kamatnih stopa posle decembra.

Kao jedan od razloga koji bi trebalo da navede Fed da oštro podigne kamatne stope na dva naredna sastanka, a zatim da uspori tempo, mogao bi da bude sastav FCOM-a.

Svake godine dolazi do rotacije regionalnih predsednika Feda, a sledeća promena članova će se desiti pre prvog sastanka u 2023. godini. Stručnjaci ističu da neki od budućih članova možda neće podržati velika povećanja kamata.

Predstojeći sastanak Feda održava se samo dva dana uoči objavljivanja novog izveštaja na tržištu rada. Ekonomisti očekuju izvesno usporavanje zapošljavanja, ali ne značajno. Reuters procenjuje da je u oktobru otvoreno oko 200.000 radnih mesta, dok je u septembru zaposleno 263.000 osoba. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti, koja je u septembru pala na 3,5 odsto, dostići 3,6 odsto u oktobru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...