U očekivanju zvaničnih podataka o američkoj inflaciji

Prema procenama, usporen rast cena u SAD

SvetVesti

13.9.2022 10:09 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prema procenama, usporen rast cena u SAD Prema procenama, usporen rast cena u SAD
Očekuje se da će rezultati vladinog Zavoda za statistiku rada SAD u utorak pokazati da je tempo rasta cena u avgustu usporen zbog pada... Prema procenama, usporen rast cena u SAD

Očekuje se da će rezultati vladinog Zavoda za statistiku rada SAD u utorak pokazati da je tempo rasta cena u avgustu usporen zbog pada troškova energije.

Prema usaglašenoj prognozi kompanije Refinitiv, indeks potrošačkih cena u avgustu trebalo bi da prikaže rast od 8,1 odsto godišnje, što je manje od 8,5 u julu i 9,1 u junu. Iako se očekuje usporavanje inflacije drugi mesec uzastopno, njena godišnja vrednost i dalje je blizu maksimuma u poslednje četiri decenije, prenosi Financial Times.

Na mesečnom nivou, ukupna inflacija trebalo bi da opadne za 0,1 odsto, nakon što u julu nije pokazala porast. Prognozirani pad dolazi nakon što su cene benzina pale poslednjih meseci sa rekordnih vrednosti od pet dolara za galon. Prema podacima Američkog automobilskog udruženja prosečna cena benzina u SAD trenutno je 3,71 dolar.

Kada se ne računaju cene energije i hrane, ipak se očekuje da osnovni indeks potrošačkih cena (CPI) pokaže rast za 6,1 odsto, što je više od 5,9 odsto u prethodnom mesecu. Novi CPI podaci predstavljaju poslednji veliki izveštaj koji će biti objavljen pre narednog sastanka Feda na kome će se odlučivati o daljem rastu kamatnih stopa.

Očekuje se da će zvaničnici Feda ponovo povisiti kamatne stope na tri do 3,25 odsto, a do kraja godine na 3,75 do četiri procenta. Zvaničnici američke centralne banke potvrdili su nedavno svoju posvećenost obuzdavanju inflacije, naglašavajući rizike od daljeg rasta cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...