Rat protiv inflacije biće bolan

Pauel: Fed mora da ostane pri politici podizanja kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

26.8.2022 16:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Pauel: Fed mora da ostane pri politici podizanja kamatnih stopa Pauel: Fed mora da ostane pri politici podizanja kamatnih stopa
Predsednik Federalnih rezervi Džerom H. Pauel (Jerome H. Powell), upozorio je da će kampanja centralne banke u borbi protiv najbrže rastuće inflacije u deceniji... Pauel: Fed mora da ostane pri politici podizanja kamatnih stopa

Predsednik Federalnih rezervi Džerom H. Pauel (Jerome H. Powell), upozorio je da će kampanja centralne banke u borbi protiv najbrže rastuće inflacije u deceniji imati posledice po radnike i ukupan privredni rast.

Pauel je na konferenciji Banke federalnih rezervi Kanzas Sitija u petak u Džekson Holu u Vajomingu, naglasio da Fed mora da ostane pri svojoj politici podizanja kamatnih stopa kako bi sprečio da brzo povećanje cena postane trajnija karakteristika američke ekonomije, prenosi New York Times.

„Obnavljanje stabilnosti cena će potrajati neko vreme i zahteva snažno korišćenje naših alata da dovedemo potražnju i ponudu u bolju ravnotežu“, rekao je Pauel u govoru u petak i dodao da će više kamatne stope, sporiji rast i mekši uslovi na tržištu rada smanjiti inflaciju, i da će to takođe doneti određene teškoće domaćinstvima i preduzećima.

Pauel, koji je govorio na godišnjoj konferenciji iskoristio je svoj najgledaniji govor godine da podvuče i posvećenost FED-a da vrati inflaciju pod kontrolu i da naglasi da njegova politika to jest dosadašnji potezi nisu dovoljni za postizanje tog cilja, biće potrebno više da se uradi da bi se sprečilo brzo povećanje cena.

Američka inflacija je usporila u julu, dok se potrošačka potrošnja jedva smanjila, što je signal da su domaćinstva pritisnuta rastom cena i kamatnih stopa, piše Financial Times.

Indeks cena rashoda za ličnu potrošnju, preferirana mera inflacije Federalnih rezervi, pao je prošlog meseca na 0,1 odsto u odnosu na junski porast od jedan odsto, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo trgovine.

  • MarijaS

    26.8.2022 #1 Author

    Narod ispašta najviše.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    26.8.2022 #2 Author

    Ovaj haos u svetu je tako dobro osmislio im koji se razume savršeno u ekonomiju i politiku i onda su se samo vukli potezi kao u šahu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.8.2022 #3 Author

    Sve se sistematski radi…..

    Odgovori

  • Milovan94

    27.8.2022 #4 Author

    Ko li će u tom ratu pobediti videćemo.

    Odgovori

  • kaćica

    27.8.2022 #5 Author

    Pa da kamate samo rastu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...